fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rogatica_politika - 66382 - 02.03.2012 : Zoran Janković Rogatica - best (0)

Tepeerizacija opštine Rogatica


Piše: Zoran Janković

O Rogatičkom TPR-u sam pričao i pisao" i pisao, i pisao.. . i sve sam, mislim, već napisao. Malo je tu ostalo nerečeno. Ćutao bih sad ja kad bi i oni zaćutali. Međutim, "riječ vuče riječ", veli naš narod.

Ovih dana u medijima se pojavila informacija o rogatičkom TPR-u u kojoj se javno iznose precizne cifre u KM-ovima; o cijeni koštanja fabrike i rezultatima njenog poslovanja. Čak se i, naslućuje se, hvale tim pokazateljima.

Za one koji "znaju znanje", međutim, to je samo neuspio pokušaj prodavanja magle i predizbornog spinovanja; pokušaj da se crna slika rogatičke privrede, koja jeste crna kao najcrnji crnac u najcrnjem tunelu najtamnije afričke noći, predstavi kao siva. Da čovjek pomisli: "Oho, vidi ti, pa ovaj TPR u Rogatici radi". Koga on radi i šta radi veliko je pitanje.

Odmah u naslovu teksta "Fabrika prečistača ostvarila prihod od 320. 000 KM" krije se igra riječi! Brojke i slova. Jer tekst je tako naslovljen da prosječan čitalac pomislio kako je "Novi TPR", eto, ostvario zaradu od nekoliko "stoja tisuća ke-ma". Ali nije tako. Kamo sreće da jeste. Istina je to da fabrika nije zaradila " ništa. Nula KM, ništica, cvonjak, "krompir" zarade. Pa kako to? Tako što prihod i zarada nisu isto. U nastavku teksta jasno se kaže da su "rashodi bili uravnoteženi sa prihodima". Narodski rečeno nije se ništa zaradilo. No ako je i to istina, ako su na čistoj nuli, i to bi bio uspjeh. Čak vrijedan pažnje. Međutim, izražavan skepsu da su rezultati poslovanja znatno ispod tog nivoa; ispod nule (dozvoljavam da mogu i da pogriješim).

Iako su mi posao slova a ne brojevi nisam mogao odoljeti a da se ovdje malo ne "poigram" matematike. Dječje matematike. Sabrao sam dva broja pa ih podijelio sa trećim. Evo šta sam dobio.

Vlada Republike Srpske kupila je firmu 2010. godine za 3. 200. 000 KM, a kasnije je izdvojila dodatnih 600. 000 KM za nabavku repromaterijala, obrtnih sredstava, registraciju i drugo. U "Novom TPR"-u sada radi ukupno 19 radnika. Ovoj informaciji ništa ne nedostaje! Ali samo na prvi pogled. Jer, da bi onaj ko se nije ranije sretao sa predmetnom problematikom apsolvirao materiju moralo bi mu se prezentovati i ovo:

 • Nekada je TPR zapošljavao više od 700 radnika, a odavde je "hljeb jelo" blizu 3. 000 Rogatičana. Danas "novi TPR" zapošljava 19 radnika i, ne znam kakav, hljeb odavde ne jede ni stotinjak Rogatičana. Vlada RS je, prethodno, prodala TPR; a onda ga je, ponovo, kupila!?

 • 3. 200. 000 KM para poreski obveznika RS datih za kupovinu TPR-a plus 600. 000 KM para poreskih obveznika RS dato za nabavku repromaterijala i ostalog jestejednako 3. 800. 000 KM para poreskih obveznika RS dato za "Novi TPR". Stari TPR je otišao pod stečaj.

 • 3. 800. 000 KM poreskih obveznika RS dato za "Novi TPR" podijeljeno na 19 zaposlenih radnika jestejednako 200. 000 KM poreskih obveznika RS po jednom radnom mjestu u "Novom TPR"-u.

 • Kažu da, po EU standardima, novo, kvalitetno radno mjesto košta oko 30. 00 eura.

 • U Evropskoj uniji da se otvori novo, kvalitetno radno mjesto to košta investitora oko 60. 000 KM. Njegovih para. U Rogatici da se zadrži staro, već postojeće, nekvalitetno radno mjesto u "Novom TPR"-u to košta 200. 000 KM poreskih obveznika RS. No comment!

 • "Svlačenje u ravan" TPR-a sa nekadašnjih 700 radnika u stečaj i otvaranje "Novog TPR"-a sa današnjih 19 zaposlenih trajalo je, istini za volju, godinama. I učinilo je to nekoliko rukovodnih garnitura firme. Završni udarac, međutim, zadala mu je ova posljednja garnitura "top-menadžmenta". Neophodno je spomenuti ih, i to pojedinačno. Tek da bi prezentovana informacija o "Novom TPR"-u nosila sobom sve relevantne činjenice.

 • Posljednji direktor TPR-a bio je Radovan Rosić. Za "briljantno vođenje" firme, koja je sa 700 radnika dovedena do 19, a svako od tih devetnaest nekvalitetnih, starih radnim mjesta plaćeno po 200. 000 KM poreskih obveznika RS, Rosić je "kažnjen" mjestom načelnika (kompletne) rogatičke privrede; plus društvenih djelatnosti.

 • Radomir Rale Jovičić, bivši tehnički direktor TPR-a, kome se može pripisati sve ovo što i Radovanu Rosiću, danas je načelnik opštine Rogatica!

 • Gospava Đerić, prvi čovjek finansija TPR-a, kojoj pripadaju sve "zasluge" za "uspješno" funkcionisanje te firme, jednako kao i Jovičiću i Rosiću, danas je savjetnik načelnika opštine Rogatica za finansije.

 • Ima tu još neke siće koja je samo kusur u ovom pazaru, te nije vrijedna spomena. Mada su i oni zaposlenje našli u opštini.

 • 19 starih radnih mjesta u TPR, dakle, koji je nekad zapošljavao preko 700 radnika, plaćana su po 200. 000 KM poreskih obveznika RS, sa tendencijom da svih 19 bude ukinuto čim ova politička garnitura siđe sa vlasti, a samo zbog toga da im niko ne može prigovarati kako su, eto, uništili TPR a onda se dograbili opštine!

 • Kad oni ne budu više vlast (i to se jednom mora dogoditi, zar ne!?) i "Novi TPR" će otići u stečaj kao i stari. Tako će nijedno radno mjesto u "Novom TPR"-u biti plaćano 200. 000 KM poreskih obveznika RS. Puta devetnaest. Bačenih 4. 800. 000 KM poreskih obveznika RS.

  Zato se ne treba iznenaditi kad Rogatica, nekada srednje razvijena opština sa 23. 000 stanovnika i 5-6 hiljada zaposlenih, sutra bude, u ovom nezaustavljivom procesu tepeerizacije, "svučena" na ukupno par hiljada stanovnika i nekoliko stotina zaposlenih; ili na veličinu nekadašnjeg, velikog, starog TPR-a. A sve to bude opravdano tranzicijoama, reformama, transformacijama, recesijama" a Jovičić, Rosić i Đerićeva budu "kažnjeni" od strane vlasti RS time što će im njihovi dati da vode cijelu Republiku Srpsku. Nju (RS) bi, valjda, svukli, na veličinu Rogatice. Onda neka im daju i BiH; da je svuku na veličinu RS. I sve tako"

  Eto, tek sada je zaokružena tužna informacija o tužnoj sudbini TPR-a i još tužnije Rogatice. "Tužna priča koju crnci zovu bluz" rekao bi Momčilo Bajagić

  Reakcija je napisana na sljedeću informaciju:

  Fabrika prečistača ostvarila prihod od 320. 000 KM

  ROGATICA - Fabrika prečistača iz Rogatice, koja zapošljava 19 stalnih radnika, u 2011. godini ostvarila je prihod od 320. 000 KM, dok su rashodi bili uravnoteženi sa prihodima, prenose agencije.

  Vršilac dužnosti direktora ovoga preduzeća Aleksandar Bojović rekao je Srni da je 140. 000 KM ostvareno proizvodnjom i prodajom filtera vazduha, a da je kod rashoda najviše sredstava izdvojeno za plate zaposlenih, i to 166. 000 KM.

  Prema njegovim riječima, vrijednost izvezene robe je 52. 000 KM na tržište Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore.

  On je napomenuo da je Vlada Srpske kupila firmu 2010. godine za 3. 200. 000 KM, a kasnije je izdvojila dodatnih 600. 000 KM za nabavku repromaterijala, obrtnih sredstava, registraciju i drugo.

  Fabrika prečistača bavi se proizvodnjom filtera i prečistača vazduha, ulja i goriva.

  Agencijske vijesti.
  Izvor: 058
 • Idi na stranu - |listaj dalje|