fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

dobrinja - 66205 - 01.03.2012 : Dobrinjac Sarajevo - best (0)

Aerodromsko naselje


Slucajno nabasah na ovaj sajt, pa pročitah neke stvari vezane za dešavanja u okolini Aerodromskog naselja i pogibije nekih vaših boraca u tom rejonu. Ja sam bio jedan od branilaca Aerodromskog naselja i Dobrinje, pogotovo u periodu od 5 maja, pa 17. 06, 21. 06 itd kad su vođene neke bitke. Interesuje me ima li ima neko sa vaše strane ko je učestvovao u tim akcijama pa da objektivno razmjenimo par informacija, a ako bi se dijalog vodio u pravom smjeru možda bih i ja mogao vama dati neke informacije koje bi nekome bile od koristi.

Administrator ove stranice može slobodno da objavi moj mail, ako bi nekome trebao zbog lakše komunikacije.

Znam kada i gdje ja poginuo Predrag Tomić, nije poginuo na Dobrinji 3 kako se ovde pise, već je poginuo u vašem napadu na naselje C5. Bio sam lično prisutan na drugoj strani, kada su se na tom mjestu vodile bukvalno borbe prsa u prsa. Ubijen je rafalom, u bijeloj zgradi koja je odmah pored magistralnog puta Sarajevo-Foča. Uoči same pogibije, na par sekundi, tražio je motorolom da se pošalje transporter da se možete izvući jer je akcija za vas pošla u krivom smjeru...Dobrinjac,

hvala ti na informacijama. Ipak, moram da te ispravim! Predrag Tomić nije imao motorolu i nisi mogao čuti njega, nego glas jedne druge osobe iz njegove jedinice. Ovo je jedna od vaših "hormonskih terapija" da ste ubili srpskog "komandanta". Moj rođo jeste bio izuzetno hrabar borac, pripadnik izuzetno dobre specijalne jedinice, ali nije imao motorolu.

Sve do Predragove pogibije i ja sam bio na Aerodromskom naselju, ali nisam učestvovao u borbama.

Prvog dana akcija je krenula jako dobro! Mada je mnogo osoba znalo za nju, izgleda da to vama niko nije dojavio. Najprije su specijalci, 17. juna 1992. godine u 3:05 u jutranjim časovima zauzeli Zlatište, a par sati kasnije je krenula i akcija na Aerodromsko naselje.

Prvoga dana sve se odvijalo jako dobro. Osvojen je veliki prostor, uključujući i Ulicu Akifa Šeremeta. Veliki broj stanovnika ovog naselja je evakuisan (iz sigurnosnih razloga) u zgradu Aerodroma, a kasnije su prebačeni kamionima na neku destinaciju, mislim da se radilo o Kuli. Napominjem da su na kamione trpani svi, čak i Srbi. Lično sam bio siguran kada se jedan zarobljeni Srbin bunio, ali mu je neki starješina odbrusio da svi moraju na destinaciju, pa neka se tamo razjašnjavaju ko je ko. Siguran sam da se nikome od civila nije ništa desilo, a bilo bi mi drago i da se javi neko od onih ko je bio na tim kamionima.

U večernjim satima na liniju je dovedena smjena, a među njima i "borci" sa radne obaveze. Tu su se našli i radnici sa Ilidže, Blažuja, Hadžića i drugih mjesta. Njihov zadatak je bio da tu noć održe liniju fronta prema Dobrinji i sačuvaju zauzete pozicije.

Međutim, vaši komandanti su doveli pojačanje iz grada, i u jednom snažnom kontra-napadu su vrlo lako razbili liniju "radničkog bataljona". Mislim da su sa linije među prvima pobjegli "borci" iz Vojkovića, radnici Famosa. Vidio sam ih u ranim jutarnjim časovima, a neke sam i lično poznavao. Izgledali su prepašeni, u novim vojničkim uniformama i šljemovima na glavi, gas-maskama za pojasom. Ma šta da ti kažem, odmah se vidilo da im je ta akcija bila i njihovo vatreno krštenje.

U sledeća dva dana borbe su nastavljene, ali bez značajnijih pomjeranja linije fronta. Na kraju trećeg dana se već vidjelo da se tu više ništa ne može uraditi jer ste vi na liniju doveli svoje najiskusnije jedinice.

Nakon pogibije Predraga Tomića, 21. juna 1992. godine, borbe su počele da jenjavaju. Izgleda da su naši (a i vaši) komandanti shvatili da se tu više ništa ne može uraditi. Vi ste se odrekli Aerodromskog naselja a mi nade da će Dobrinja biti naša.

Ja sam imao stan zgradi preko puta Feridove radionice, tj. kuće iz koje je prokopan tunel. Od mog ulaza ta tvoja faza C5 ne može biti dalje od 150 metara. Moj problem je što ovi, koji su bili sa Predragom, uopšte ne poznaju Dobrinju pa mi nisu mogli tačno objasniti gdje je Predrag poginuo.

Kao što rekoh, poznajem dosta boraca iz Predragove ekipe, svi su Bogu hvala živi i još guraju uzbrdo, pa pitaj ako te nešto interesuje. Dobićeš odgovor iz prve ruke.
Idi na stranu - |listaj dalje|