fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

operacija_prsten - 65863 - 27.02.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Operacija Prsten


Muslimanska operacija pod nazivom "KOVERAT" koliko se ja sjećam bila je od 13-21 juna 1993. godine, a petnestak dana nakon sloma njihove ofanzive počela je naša kontra-ofanziva, koja je trajala, ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, ali možda i duže od mjesec dana.

Počela je trećeg jula a zaustavljena je sa pritiskom međunarodnih snaga zbog toga što su muslimanske snage izgubile kontrolu na odbranbenim linijama. Stanovnici Sokolović kolonije su tada panično napuštali svoje kuće i sa velikim rizikom bježali preko aerodromske piste u centar Sarajeva, jer na tunel nisu mogli ići zbog velikog broja ljudi i panike koja je zavladala među muslimaskim borcima.

Muslimanski otpor je bio totalno slomljen, a po Sarajevskim ulicama se vodio rat sa lokalnim bandama. Alija je traži i dobio pomoć međunarodnih snaga koje se zaustavile našu kontra-ofanzivu i vratile nasana još dalje od početne pozicije.

UNPROFOR je preuzeo Igman u svoje ruke, a u zimu ga je predao muslimanskim snagama, tako da su muslimani dobili priliku da puščanom paljbom ugrožavaju srpska naselja ispod Igmana. U tome su najgore prošli naselje Vojkovići i fabrika "FAMOS", jer nisu mogli da se slobodno kreću zbog muslimanskih snajpera, a sahrane su obavljane iskljućivo noću i bez uobičajenog paljenja svijeća.

Niko od stranih izvještača nije pisao ništa o teškom životu srpskih porodica, na tim prostorima, ugrženih od muslimanskih snajperista.

Pravi,

evo još par interesantnih detalja:

Imam prijatelja, Srbina, koji je rat proveo u Hrasnici. On kaže da su i muslimani iz Hrasnice masovno bježali u Sarajevo, upravo kao što ti to objašnjavaš.

Jedan moj prijatelj, inače aktivno vojno lice, pričao mi je da je Mladić plakao kada mu je Karadžić naredio da povuče snage sa Igmana.
Idi na stranu - |listaj dalje|