fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zaboravljeni - 65763 - 26.02.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

Zdravko Đorojević - Firgo


Zdravko Đorojević - FirgoZdravko Đorojević - Firgo je jedan od mnogobrojnih poginulih boraca Vojske Republike Srpske kojeg se, sem njegove rodbine i najbližih prijatelja, niko više i ne sjeća.

Rođen je 20. 07. 1963. godine, a poginuo 12. 11. 1993. godine. Iza njega su ostali kćerka Jovana i sin Đorđe koji sada imaju 21 i 19 godina. Jovana se pomalo i sjeća svoga oca, što se ne bi moglo reći i za Đorđe, koji je imao svega 15 mjeseci kada je Zdravko položio svoj život na braniku svoje otadžbine.

Kako reče Zdravkova sestra: "Oni koji su Zdravka voljeli, nosiće ga u srcu i duši dok su god živi!"

Zdravka se dobro sjećam iz vremena dok smo provodili dane u školskoj klupi. Da ne bude zabune, djelio nas je generacijski jaz od tri godine, tako da ne mogu reći da sam mu bio drug, a pogotovu ne prijatelj. Ipak, i sam pogled na ovu njegovu sliku, probudi u meni uspomenu na jednog tihog, mirnog i relativno povučenog dječaka.. .

Zdravko biješe sasvim običan, ili bolje rečeno sasvim normalan dječak. Kao i većina nas, "običnih" momčića, Zdravko se ni u čemu nije posebno isticao. Bio je prosječan u školi, sportu, odjevanju i svemu onome u čemu se horda nezrelih srednjoškolaca nadmetala i dokazivala, te tako sama sebe vaspitavala za ulazak u svijet pohlepnih i sebičnih ljudi.

I upravo zbog Zdravkove "prosječnosti", i nakon toliko vremena uspomene na njega izazivaju nekakvu blagu toplinu u srcu. U isto vrijeme, imena svih onih "gozonjinih sinova" preplanulih od ležanja na jadranskom suncu, već odavno su izblijedila iz sjećanja.

Možda će neki od vas pomisliti da bih ja trebao Zdravkovom sinu Đorđu napisati nešto sasvim drugačije. E, pa ne mogu, jer nisam bio tu pokraj njegovog oca da svjedočim u kakvog je čovjeka izrastao onaj kržljavi dječarac, čiji lik lebdi ispred mene kada god razmišljam o Zdravku. Međutim, iskustvo nas uči da prosječnost stvara dobre ljude i još bolje očeve, sinove, supruge. I zato vjerujem da je Đorđe izgubio mnogo zbog toga što nije imao prilike da sačuva uspomenu na svoga oca.

Neka je vječna slava Zdravku, i veliko hvala svim poginulim srpskim borcima.
Idi na stranu - |listaj dalje|