fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilijas_sjecanja - 63582 - 15.02.2012 : Boris - best (0)

O Ilijaškim Nemanjićima


Poštovani Željko,

Hvala na pozitivnom komentaru. Posebno hvala za Josipovića i Adžića.

Na raznim podstranicama ovog sajta sam pročitao sam različite besjede, sjećanja, opise razni bitaka, i mnogo još toga. O onome gdje sam ja bio i šta sam radio, neću da pišem, međutim radiću to za druge, za moje Ilijašane.

Kako reče Vogošćanin Pravi, čini mi se, a ako griješim molim te da me ispraviš, da Iljašani treba da pišu o svojim junacima, bitkama i podvizima. A kada malo bolje razmislim, Ilijašani su, kako to reče Velimir, bili pravi Nemanjiću. Nije što sam ja iz Ilijaša, već što je doista tako bilo!

U ratu je, isto kao u životu, upravo kao u onoj narodnoj poslovici koja kaže da: Nije njiva onoga čija je nego čije su ovce.

Šta sam ovdje htio reći? Ilijašani veoma malo pišu o svojim junacima, ili bolje reći paćenicim. Uzalud nam je i to što naša livada bješe najveća. U isto vrijeme mi se čini da smo upravo zbog te livade i bili Nemanjići.

Kad čitam o bitkama na Žuči, Jasenu , Polomu, čini mi se da smo mi iz Ilijaša imali neko drugo Golo Brdo, Ježeve, kotu 850, Orlić... Kao da mi tamo nikada nismo bili!

Sad mi opet prođe kroz glavu da ovo, možda i ne treba da pišem , ali nisam mogao da odolim.

Poštovani Željko,

Misli da bi se mnoga imena ljudi iz Ilijaša trebala naći na nekoj od podstranica. Ne znam koji kriterijum imate da bi nekog stavili, na neku pod stranicu. Bilo bi lijepo da se na nekoj od njih nađe i ime Marka Koponje, Mladena Savića i mnogih drugih.

A evo joś jednog velikog razloga!!!

Sudbina mu je dala živo i ime
Sa one strane reke Drine,
Kad mu neko od mojih spomene ime
U očima im suza sine
I kažu: " Naš veliki, srpski sine"

Ratko Mladić
Ime junaka
Velikog ratnika
Pobjednjaka.

Branio je srpski narod
Živeo za njega
A pravda mu je bila važnija od svega.

General najbolji je bio
I svoje snove je snio:
kad bi bar jedan srpski život
bez rata bio!


Ipak nepravda je presudila
Ni kriv ni dužan u zatvoru je završio
i svoje snove nije dovršio.

U ime mojih sa one strane reke Drine.
Devojčica iz Beograda.


Ne tako davno je general Mladić pročitao ovu pesmu, i tom prilikom je rekao svome sinu: "Ovo može napisati dijete čiji korijeni vuku odakle su i moji!".

Nakon toga je ustao i rekao: "Kad pričaš sa nekim borcem iz Ilijaša, treba da ustaneš! To što su oni preživjeli u ratu niko nije!"

Poštovani Željko,

Kad sam čuo da je ovo rekao general Mladić, odlučio sam da pišem na ovom forumu. Da pišem o živim i neživim Ilijaškim Nemanjićima, zaboravljenim junacima...

Oprostite našim dušama grešnim što nemamo dovoljno ovaca za sve naše velike livade!

S poštovanjem Boris!

Borise,

još jednom hvala na nadahnutom pisanju, koje će se (siguran sam u to) svidjeti velikom broju posjetilaca ovoga portala, ne samo meni.

Kao prvo, kriterijumi za "otvaranje novih stranica" su veoma jednostavni: Ukoliko pokreneš neku temu a drugi te slijede, ili izraziš volju da pišeš o nečemu a zatim održiš to svoje obećanje i nastaviš sa objavljivanjem svojih tekstova - ja odmah otvorim novu stranicu.

Stranice ponekad organizujem "po autoru", pa mu to ispadne kao da čitaš nečiju ratnu biografiju tj. "ratna sjećanja". Primjera radi, navešću ti Velimira ili "Vogošćanina Pravog" koji imaju svoje stranice u istorijskom odeljku, ili Zorana Jankovića koji ima svoju kutak u zoni političkih komentara.

Sa druge strane, neke tekstove sam organizovao po bitkama ili lokacijama, pa tako imaš stranicu "Polom i Jasen", "Mačak", "Žuč", "Grahovište", "Pofalići", "Bihać", "Goražde", "Žepa" i tako dalje...

Što se tebe tiče, dovoljna su još samo dva komentara pa da i ti dobiješ svoju stranicu! Naravno, uz obećanje da ćeš nastaviti da pišeš. Poruka za sve ostale: broj stranica je neograničen i svaki plodni "pisac" može dobiti svoju stranicu.

Kao moderator ovog portala pokušavam da budem neutralan, pa sam do sada prikrivao moje iskreno divljenje prema Ilijaškim Nemanjićima. Jako bi se iznenadio kada bih ti rekao sa kim sam iz Ilijaša u prijateljskim odnosima i ko je sve, izuzev Josipovića, bio u Aleksandrovu na parastosu Miće Vlahovića.

Mnogi od nas ne pišu o divovskoj borbi velikih srpskih junaka koji su još živi, jer im (nepravedno) visi haška sjekira nad glavom. Sa druge strane, Naser Orić i stotine srpskih dželata šeta Federacijom i otvoreno piše o zvjerstvima koja su počinili nad srpskim narodom.

U isto vrijeme, dobijao sam i zahtjeve porodica poginulih srpskih heroja, u kojima insistiraju da se njihovi sinovi, muževi, očevi, braća ne pominju na ovoj stranici, a da se njihova imena uklone!

Ne zamjeram ti što to ne znaš, ali mnogi od gore pomenutih junaka već odavno imaju stranicu na ovom sajtu. Primjera radi, na stranicu Marka Kopanje možeš otići ako klikneš ovdje. Moj projekat "Virtuelnog groblja" obuhvata oko 1100 poginulih srpskih boraca, od čega je veliki broj njih poginulo u sastavu Ilijaške brigade. U narednih par mjeseci imam u planu da dodam još nekoliko stotina palih boraca, ali i da omogućim unos biografija i komentara (naravno pozitivnih) za svakoga od njih. Radim na tome koliko mogu i koliko mi život dozvoljava!

I na kraju da kažem još i to da nije moja krivica što se na ovom mjestu mnogo manje pisalo o Ilijašu i Ilidži, nego o Vogošći. Mnogi to tumače time da "Vogošćani veličaju svoje". Međutim, mišlljenja sam da je problem u Ilijašanima, a ne u onima što pišu. Vogošćani su svoj dio posla dobro odradili, dok su Ilijašani jako mnogo podbacili u pogledu broja posjetilaca na ovoj stranici koji su voljni da pišu.Da dokažem svoju "neutralnost", navešću ti i jedan podatak: ja sam rođeni Sokočanin, i u Vogošćći i Ilijašu sam do početka rata bio samo par puta. Sokolac zvanično bio mjesto moga stalnog prebivališta, mada sam na Dobrinji imao stan u vlasništvu, pa me to na neki način svrstava u Ilidžance.

Navešću ti i jedan primjer, iz koga ćeš shvatiti zbog čega se na ovom mjestu mnogo manje piše o Ilijašu: Prije par godina sam od jednog prijatelja sa Okruglice dobio njegov ratni dnevnik. Nakon što sam objavio svega polovinu materijala, čovjek me je panično zamolio da skinem sve tekstove jer mu njegovi saborci iz Okrugličkog bataljona prijete. Da napomenem i to da sam se i tom prilikom iskreno trudio da ne objavljujem imena, čak sam i sve ostale "kompromitirajuće" podatke uklonio.

Izgleda da je "velika livada" i ovaj put bila vaš problem!

Eto, ovo su neka moja razmišljanja, pogled na ovu stranicu iz moje perspektive. Nadam se da si, bar djelimično, shvatio suštinu moga problema. Ja vam se mogu samo diviti, ali o vama ne mogu pisati. A ako to i vi ne budete radili, od vas će ostati samo knjiiga Velimira Adžića i sjećanje da ste nekada bili "Ilijaški Nemanjići". Žalosno je samo jedno: upravo vi iz Ilijaša biste imali najveće pravo da opišete kako su, i po koju su cijenu, Srbi iz Republike Srpske postali (i ostali) bastion Srpstva.

Bratski pozdrav uz poruku: "Piši, samo piši!"

Željko Tomić
Idi na stranu - |listaj dalje|