fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bosna_komentari - 62842 - 08.02.2012 : Crni Orao Ilijać - best (0)

Odgovor Sarajliji


Kad pročitah tekst "Sarajlije" i zabluda, prisjetih se nekih detalja iz osamdesetih godina. To su po meni bile godine početka pripreme muslimana za rat protiv Srba. To je, što bi se reklo, još moje živo sjećanje na te godine. Nije izmšljotina, nedaj mi Bože.

Ali prije nego što ću čitaoce ove stranice potsjetiti o čemu se to radi, moram prvo da "našeg Sarajliju" priupitam:

Sarajlija, ja sam pravoslavac - Srbin rođen u Bosni. Moj nekadašnji radni kolega Mato je katolik i rođen je u Hercegovini. Drugi moj radni kolega je musliman islamske vjero-ispovjesti rođen u Crnoj Gori. Kakvi smo to mi "Bošnjaci"? Šta je to Bošnjak? Da li je to vjera, nacija, državljanstvo, ime od milja ili od nasilja?

Ni jedan od nas trojice prije rata nismo znali, šta je to "Bošnjak". Znao sam kao mladi momčić da su nas zvali Bosanci, a zlobnici i "glupi Bosanaci", ali ne znam na osnovu čega su nas tako zvali. Poznavao sam jednu srpsku porodicu po prezimenu Bošnjak, a ima i katolika sa ovim prezimenom. Sada po tvome ispade da je i ovaj musliman, inače Crnogorac nekakav Bošnjak, isto kao i Mato iz Hercegovine.

Šta je sa muslimanom Slovencem, muslimanom Hrvaćaninom iz Bugarske ili Austrije? Je su li i oni Bošnjaci? Ja nikada neću pristati da sam nekakav ili bilokakav "Bošnjak".

Dakle, to što vi muslimani hoćete, to je uticaj vaše religije i vašeg reisa Cerića. Vi iz Sarajeva hoćete da pod "Bošnjake" stavite i Srbe i Hrvate i druge narode sa prostora bivše Jugoslavije. E, to neće ići.

Pored toga, ti si se "Sarajlija" predstavio u svom članku kao musliman "Bošnjak", a da bude još veći apsurd, ti si ovde upotrijebio ekavicu, što govori da ti nisi Bosanac, već si doselio iz predjela gje se govori ekavica. Jer, koliko ja znam da u Bosni, muslimani nisu govorili, a ni pisali ekavicu, jer nisu ni htjeli da je uče. I to govori da ti nisi Sarajlija, pa ni Bosanac. Ipak, u Sarajevu ima dosta Vas koji ste potrčali misleći da je Sarajevo med i mlijeko, kako si to i napisao u svom članku o nekadašnjem Sarajevu. Jeste Sarajevo bilo dok je bilo multietničko, dok je bilo Srba koji su održavali dobro susjedske odnose, ne sluteći da će im, ne znam po koji već put, muslimani raditi o glavi.

I to takvo Sarajevo pretvorili ste u grad nekulture, mržnje, otrova, razbojništva i ubistava. Tvoji sunarodnici, pa i vi pridošli ste iz ekavice učinili ste da Sarajevo i postane ono što sada jeste.

Tako je to i ispalo da su, ne znam po koji put, Srbi bili izigrani od tebe i tvojih sunarodnika muslimanima, dok se na kraju Srbi nisu opametili da je to bilo lažno "bratsko" življenje.

Nikako ne mogu da se pomirim s tim da si gledao TV u kojoj su mladi Srbi željni muslimanske krvi. Na osnovu čega si to donio zaključak? Kako su to oni iskazali na toj i čijoj TV?

Napisao si velelijepne rečenice o zajedničkom životu u Sarajevu, a onda si sa ovom rečenicom udario kao sa nožem na to što si napisao To je potvrda vaše iskrenosti.

A na drugoj strani tako blago kao da smo na atletskoj stazi, pa kažeš za svoje mlade sunarodnike kako oni jedva čekaju da samo krene, pa će Srbi vidjeti svoje, baš kao da se čeka znak startera da počne trka. I u ovim rečenicama si se otkrio.

Jeste, tačno je da je rat nanio zla svima, a najviše onima koji su izgubili nekog svog. Ali "Sarajlija" u "tvom" Sarajevu šetaju ubice sarajevskih Srba, baš kao filmski glumci oko kojih se okupljaju njihovi ljubimci, kao da se ništa nije dešavalo u tom Sarajevu. Jedino su po vama, "Bošnjaci" stradali.

Poštovani,

imaš jako dobro zapažanje u vezi Sarajlije. I ja sam primjetio da je u par navrata koristio ekavski, pa sam provjerio njegovu IP adresu. Na moje veliko iznenađenje sam ustanovio da se javlja iz Srbije. Znam tačno i ime gradića iz kojeg se javlja, ali sam mišljenja da to ne bi trebalo da objavim - poštujem tuđu privatnost. Naravno, zbog upotrebe ekavice, i činjenice da se javlja iz Srbije, ovo samo može da znači da je on musliman iz Raške (na ovom sajtu je zabranjena upotreba riječi Sandžak) tj. i da naš "Sarajlija" i nije nikakav Sarajlija i da pomalo obmanjuje sve nas. Ipak, njegov komentar sam ipak objavio jer mislim da zadovoljava sve kriterijume ove stranice.

Pozdrav od Moderatora!
Idi na stranu - |listaj dalje|