fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

dobrovoljci - 57684 - 22.12.2011 : Neba Bak Smederevo,srbija - best (2)

Zaboravljeni junaci


Odavno se nisam javljao, ali pomno pratim sva dešavanja na ovoj stranici.

Posle dugog niza godina i uzaludnog traženja, uspio sam da pronađem svog prijatelja Bucu, nekadašnjeg komandanta Jurišnog odreda Vogošća, upravo kao što sam to u prethodnom javljanju i objavio. Komandir Buca se trenutno nalazi u bolnici, gde se oporavlja od operacije srce i čeka na još neke pregleda za još jednu operaciju. To mi je prenela njegova supruga. Eto, moj komandir bije svoju najtežu bitku, pa kako do sada nije izgubio ni jednu na frontu svi se nadamo da ni ovu neće izgubiti.

Mnogo mi je žao naših boraca koji tako zaboravljeni od strane svih nas, a koji poput mog prijatelja nemaju nikakva primanja, sa porodicama žive kao podstanari, veoma često bolesni i iznemogli od suvišnih borbi za opstanak, a najviše sa državom koja gleda samo svoje interese, a borci koji su svoje živote davali za nju sada su zapostavljeni. Ta ista država je za vreme rata jurila svakog vojno-sposobnog muškarca da po svaku cenu brani njene interese, a sada posle toliko godina naši borci su u bezizlaznoj situaciji.

Javljam se iz Srbije, a bio sam učesnik vašeg rata i sa moje tačke gledišta, jadno je ovo što država čini sa svojim herojima. Žao mi je što ne mogu da budem donator bilo koje akcije jer je i kod nas haos, nezaposlenost, nema posla za mnoge, a ako krene na bolje rado ću se odazvati gospodinu Željku za učešće u nekoj akciji.

Moj glavni razlog za javljanje je što će najverovatnije biti potrebna izvjesna novčana sredstva za dalje lečenje komandira Buce, mada smo svi za to da mu ništa ne bude potrebno, ali niko ne zna šta nosi dan, a šta noć. Toliko puta je ranjavan, i toliko ožiljaka nosi iz puno bitaka pa zato smatram da je dosta toga zaslužio od države jer je on po mnogima živi heroj sa Sarajevskog ratista.

Naka je Bog na pomoći mom Buci, ali i svima ostalima koji imaju slične sudbine. Gospodine Željko, jednom sam Vas pitao i niste mi odgovorili za borce iz Srbije koji su poginuli u toku rata na podrucju Sarajeva, tj. da li ce i pokojni Dejan Pantić biti bilo kako upisan u Vasu istoriju. Negde sam na forumu pročitao da imate dosta posla oko toga ali mene iskreno i konkretno zanima da li će biti mesta i za njega. On je poginuo u akciji 1992. godine na proboju linije od Hotonja ka Kobiljoj glavi.

Svim pravoslavcima i mojoj braci iz Republike Srpske čestitam predstojeće praznike.

RE: Zaboravljeni junaci

Poštovani,

svakako bi trebalo da svi poginuli borci budu zabilježeni na stranicama srpske istorije. Pri tome posebno trebam da naglasim da su srpski dobrovoljci iz Srbije nepravedno zapostavljeni pa BORS Republike Srpske veoma često nema nikakvu evidenciju o njima. Tipičan primjer je Mićo Vlahović koji nije nigdje upisan, a njegovo ime se jedino pojavljuje na ovoj stranici i desetini drugih internet prezentacija koje su "pokrale" naše tekstove.

Ni Dejan Protić ne treba da bude nikakav izuzetak. Nemam ništa protiv da i njega uvrstim u Virtualno groblje, ali mi za to trebaju i nekakve pouzdana informacija i podaci o njemu: gdje je sahranjen, slika groba... Naravno, bilo bi dobro i da njegovi saborci opišu njegovo učešće u ratu.

Napominjem da je jedini i pravi način da se naši pali saborci ne zaborave, da se prijave u spiskove BORS-a, po proceduri koju nalaže ova organizacija.

Ista stvar je i u pogledu Buce. Trebalo bi pisati i o njemu, kao i o svima drugima. Ja sam lično zainteresovan da ga upoznam, pa bih te molio da mi se javiš na slavicnetŽhotmail.com sa informacijom kako mogu da ga kontaktiram. To isto važi i za tebe.

Pozdrav,
Željko Tomić
Idi na stranu - |listaj dalje|