fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

skola - 53783 - 29.11.2011 : Pero Sokolac - best (0)

Pedeset godina Gimnazije u Sokocu


Svečanom akademijom obilježeno 50 godina od osnivanja Gimnazije u Sokocu

Srednja škola Sokolac, 26. novembra, svečanom akademijom, obilježila je 50 godina postojanja. Тoliko je prošlo od donošenja odluke da se u Sokocu osnuje Gimnazije "Slobodan Princip Seljo". Svečanosti, održanoj u sokolačkoj sportskoj dvorani, prisustvovali su bivši i sadašnji učenici ove škole i veliki broj Sokočana.

Odluku da se u Sokocu osnuje gimnazija, 1. seprembra 1961. godine, donio je tadašnji Narodni odbor opštine Sokolac, čiji je predsjednik bio Milanko Renovica. Za aktivno učešće u donošenju te odluke i doprinos razvoju sokolačkog školstva, njemu je zahvalnicu uručio direktor Srednje škole Sokolac Žarko Kovačević.

 • Od 1961. godine, kada je osnovana Gimnazija "Slobodan Princip Seljo", kroz ovu školu prošla su 8. 254 učenika i radilo 160 profesora, rekao je direktor Srednje škole Sokolac Žarko Kovačević. On je istakao da je osnivanje gimnazije, prije 50 godina, bio izuzetno značajan događaj za Sokolac.

  Prva generacija učenika sokolačke gimnazije imala je dva odjeljenja " sa 35 redovnih i 29 vanrednih učenika. Iz te generacije je i Danica Jovanović, koja je kasnije, kao profesor ove škole i radeći u Pedagoškom zavodu i Ministarstvu prosvjete, učinila dosta za ovu školu, pa joj je na svečanoj akademiji uručena zahvalnica.

  Neki od nekadašnjih učenika ove škole danas su doktori nauka. Među njima je i akademik profesor dr Đuro Tošić, koji je nadahnutim govorom dao poseban pečat svečanoj akademiji. Monografija Srednje škole Sokolac uručena je njemu i ostalim doktorima nauka, koji su završili ovu školu. A to su: Novo Pržulj, Radoslav Grujić, Željko Pržulj, Biljana Marković, Ranko Renovica, Miroslava Grujić " Kalkan, Tatjana Ćeremidžić i Dejan Ćeremidžić.

  Monografije su uručene i bivšim učenicima, koji su postigli najviše na sportskom planu " Draganu Joloviću, Momiru Jankoviću, Neđu Đuroviću, Milošu Đurkoviću i Slavku Koprivici.

  U 50 godina svoga postojanja Gimnazija "Slobodan Princip Seljo", odnosno Srednja škola Sokolac, imala je osam direktora: Prvi je bio Slavko Erić, od 1961. do 1967, a njegov nasljednik " Gojko Mirović, od 1967. do 1980. Oni više nisu među živima, a generacije ih pamte kao vrsne pedagoge.

  Monografije su uručene nekadašnjim direktorima Srednje škole Sokolac: Gruju Bjekoviću, Milomiru Nogoštiću, Ratku Odoviću, Petri Delić i Staki Borovčanin. Za današnji izgled ove škole, kako je rečeno na svečanoj akademiji, zaslužan je sadašnji direktor Žarko Kovačević, kome je zahvalnicu uručio predsjednika Savjeta učenika Srđan Kovačević.

  Na ovoj svečanosti nisu zaboravljeni ni dugododišnji profesori i radnici škole koji su dobili zahvalnice: Bogdan Borovčanin, Ratko Odović, Nikola Tadić, Dragan Ivanović, Petra Delić, Marinko Renovica i Ranko Gunjević.

  Sokolački srednjoškolci su se, na svečanoj akademiji, svojim sugrađanima predstavili i recitalom pripremljenim za ovu priliku, a u programu je učestvovao i hor ove škole.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|