fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bosna_komentari - 53222 - 24.11.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Državni praznici u BiH


Iako je današnja BiH zvanično stvorena u Dejtonu, muslimanski dio BiH ne proslavlja 21. novembar kao dan državnosti nego 25. novembar, datum koji je odredila komunistička Jugoslavija. Tako se nastavlja politika koju su zacrtali muslimanski lideri, svojatanje Bosnom i Hercegovinom.

Kada će doći kraj agonije koju nameću muslimanski lideri

Sutra je Dan državnosti BiH, u ratu nametnutom zakonu od strane muslimana, bez saglasnosti jednog od kustutivnih naroda suverene "države"

Ko je ovde u pravu?

Izvor: Moje vijesti


Sutra je Dan državnosti BiH prema postojećim zakonima Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj reagovao je na dopis predsjednika RS Milorada Dodika ambasadorima akreditovanim u BiH, u kojem tvrdi da Dan državnosti BiH "ne postoji ni u jednom zakonu niti u zvaničnom aktu BiH" i da zato "ne može da se obilježava kao praznik na nivou institucija BiH".

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je saopštilo da je isključivo nadležno za direktne odnose sa stranim misijama u BiH.

U saopštenju se dodaje da je "Skupština Republike Bosne i Hercegovine na sjednici od 28. februara 1995. donijela Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti a Predsjedništvo Republike BiH je na sjednici od 6. marta 1995. donijelo Ukaz o proglašenju Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti (PR br. 1781/95)".

Takođe i "članom 2 Aneksa II Ustava BiH predviđeno je da svi zakoni, propisi i sudski poslovnici, koji su na snazi na teritoriji BiH u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostaju na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti BiH".

"Kako Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti nije u suprotnosti sa Ustavom BiH, niti je njegova ustavnost ikada osporena, te kako se Parlamentarna skupština BiH kao nadležni organ još nije drugačije odredila o zvaničnim praznicima BiH, navedeni zakon ostaje na snazi na teritoriji BiH", saopštilo je Ministarstvo.


Predsjednik RS Milorad Dodik uputio je pismo stranim ambasadorima u BiH u kojem ih "upozorava" da se i ove godine najavljuje obiležavanje 25. novembra kao Dana državnosti BiH", te da je evidentno da će pokušati da se nametne obiležavanje ovog dana i na nivou zajedničkih institucija BiH.

"Ovaj datum je određen kao praznik u Zakonu o praznicima koji je Federacija BiH preuzela od strane ratne takozvane "Republike BiH" i mi ne sporimo pravo da se na teritoriji Federacije BiH taj zakon primjenjuje i poštuje", naveo je Dodik.
Idi na stranu - |listaj dalje|