fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

sokolje - 48482 - 03.11.2011 : 0069 Republika Srpska - best (0)

Sokolje


Pozdrav svima,

želio bih da odgovorim na par tvrdnji iznesenih u nekoliko tekstova koje sam pročitao. Što se tiče Sokolja i Karišika odgovorno tvrdim da je na Svetog Savu 1993. godine Specijalna brigada odradila herojski posao na čišćenju Sokolja u sadejstvu sa tenkovskom jedinicom, čini mi se iz Hadžića.

Ja sam bio direktan učesnik u toj akciji, kao pripadnik 1. odjeljenja 1. voda kojem je komandovao Luna, a mojim odjeljenjem Rade S. Pored ovih jedinica, u akciji je bio uključen i Odred "Ilidža", kao i još neke jedinice.

Da skratim, Sokolje je odrađeno prvog dana kako je i zamišljeno. Neprijatelj se povukao na rezervne polozaje do iza džamije na vrhu, a mi smo brzo uspostavili liniju odbrane. Uveče nas je zamijenila Rajlovacka brigada da sačuvaju ono što smo zauzeli dok se mi malo odmorimo i popunimo municijom. Taj dan im je bio najgori do tada, mislim da je Bato izašao na Stup oklopima, mi smo maltene izasli na vrh.. .

Ujutro je komandir 2. voda M. P krenuo sa jednim odjeljenjem da izvidi situaciju i upao je u zasjedu na mjestu odakle smo krenuli prethodnog dana. Rajlovčani su preko noći pustili sve što smo mi uzeli prethodnog dan.

Eto, to je istina o Sokolju na Savindan 93.

Koliko ja znam, bio je još jedan pokušaj da se uzme Sokolje, mislim da je to bilo u martu, ali o toj akciji ne znam mnogo jer nisam lično učestvovao u njoj.

Sto se tiče 'nadoknada', u početku rata je bilo par darova u znak zahvalnosti iz pojedinih opština. Kažem u početku, a mislim na nekoliko mjeseci u 92. godini. Sve ostalo nije istina.

Da napomenem, bio sam pripadnik ove slavne jedinice a poslije i brigade, od 92 do 96. Sto se moze vidjeti iz mog imena.

Pozdrv svima
0069
Idi na stranu - |listaj dalje|