fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

srpska - 45862 - 07.10.2011 : Nlo - best (1)

Zbog TV pretplate plijene svinju!


Dušanki Adžić iz Dervente biće zaplijenjena svinja od 30 kilograma zbog neplaćanja tri računa TV pretplate. Svinja pripala RTRS-u!

Pored uobičajenih "komada" pokretne imovine neplatiša RTV pretplate, sudovi u RS po osnovu duga za ovu taksu nerijetko zapljenjuju i životinje!

Tako je Osnovni sud u Derventi krajem septembra donio rješenje da Dušanki Adžić bude zaplijenjena svinja težine 30 kilograma, a jednom njenom sugrađaninu kobila stara 30 godina, teška oko 350 kilograma, a vrijedna 400 maraka!

Svinju Adžićeve je RTRS, "kao najbolji ponuđač", kupio za 12 maraka i potpisao da će, po po preuzimanju kupljenje stvari, u cijelosti biti namireni svi dugovi, piše "Press RS".

Dušanka Adžić kroz suze kaže da joj je svinja oduzeta zbog tri neplaćene pretplate, što sve zajedno košta manje od 20 maraka. Ona naglašava da je, uprkos siromaštvu u kojem živi, uredan platiša ove takse i dodaje da neplaćeni računi datiraju od prije desetak godina!

"Kada su me obavijestili o dugu, trenutno nisam imala para da ga izmirim! Onda se desilo što se desilo! U maju su došli sudski radnici i popisali mi jednu od dvije svinje koje sam imala! To je tada bilo moje jedino blago, jer sa nezaposlenim sinom živim od 150 maraka invalidnine. Muž mi je poginuo u ratu, tako da sam još više ogorčena na činjenicu da su me ostavili bez važnog izvora egzistencije", kaže Adžićeva.


Ona dodaje da je sud procijenio da njen dug za RTV pretplatu sa kamatama iznosi oko 120 maraka!

"Toliko su procijenili svinju, pa su odlučili da će njome biti pokrivena dugovanja prema RTRS-u. Plakala sam i molila da mi je ne oduzimaju, ali nije pomoglo! Prije toga su prijetili da će mi oduzeti jednu invalidninu, ali je njihov izbor ipak pao na životinju. Još je nisu odveli, ali svaki dan strahujem kada će doći. Sud je tri puta slao obavještenje da će preuzeti svinju, ali su se prije nekoliko dana oglasili da je ona nadalje u nadležnosti RTRS-a i da će oni doći da je preuzmu. Baš me zanima šta će RTRS uraditi sa njom, jer je više nego neuobičajeno da se dugovi namiruju na ovaj način", kaže Adžićeva.


U Osnovnom sudu u Derventi kažu da se životinje tretiraju kao i svaka druga pokretna imovina, koja su u postupku prinudne naplate može oduzimati.

"Pomenutim licima oduzeti su konj i svinja, jer oni nisu raspolagali ničim drugim što bi se moglo zaplijeniti i prodati. Bitno je da se vrijednost zaplijenjene robe poklapa sa dugom, kako bi se oštećena strana mogla namiriti. Nakon sudskog rješenja, RTRS ima mogućnost ili da odmah preuzme robu, ili da je ostavi kod bivšeg vlasnika do prodaje", kaže sudski izvršilac Nedeljko Tanasić.


U banjalučkom Osnovnom sudu kažu da se do sada nisu susretali sa pljenidbom životinja i dodaju da se od pokretne imovine najčešće popisuju i plijeni nakit, električni uređaji, namještaj i automobili.
Idi na stranu - |listaj dalje|