fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rsk - 4361 - 28.02.2006 : Ratko Obrenovic Detroit - best (0)

Milošević prodao Srbe u Hrvatskoj


Odmah da ti kažem da ja nisam dobio "ljiljane" u ratu ali mi je Mladić lično dao čin potporučnika i to mi je najveća počast koju sam mogao doživjeti. Ne bih to mijenjao ni za sto tvojih odlikovanja.

Moram te razočarati, Srbi su znali da se rat u bivšoj Jugoslaviji može završiti samo kada se riješi situacija u Hrvatskoj. Mi Srbi, a pogotovu vi muslimani, niste bili uopšte bitni za Vatikan, Ameriku i globalnu svjetsku politiku. Cak postoje i neki podaci da je Zapadu odgovaralo da u tom ratu pogine veliki broj Srba i muslimana. Za njih je vazan prostor, da se unište fabrike i infrastruktura.

Kraj rata na Balkanu je počeo kada je Slobodan Milošević na čelo vojske Republike Srpske Krajine doveo Mileta Mrkšića, čovjeka kome je jedini zadatak bio da te prostore koji su imali srpsku autonomiju još u vrijeme kad Hrvatska države nije ni postojala. Mile je čovjek -gnjida koji se uvijek motao po Komandi JNA radeći neke administrativne poslove, i nije zaslužio ni čin kapetana.

Da je ovo tačno, potvrdiću ti jednim primjerom. Cetiri mjeseca prije nego sto je Krajina pala u ruke Latina, iz Hrvatske su izvlačene zalihe žita, brašna, benzina i drugih namjernica. U to vrijeme sam radio pri Glavnom štabu VRS, pa sam znao o kojim se količinama radi. Hoću da ti kažem, da je već tada napravljen plan za predaju tih prostora. Milosević je dobio čvrsto obećanje da će ostati na vlasti, da će mu ostati Kosovo, i da ce Srbi u Bosni dobiti svoj entitet. To je njemu bilo dovoljno, i on je bio spreman da napravi dogovor.

Naravno, narodu nije bilo moguće objasniti da se te oblasti moraju predati Hrvatima. Zbog toga je sve uradjeno "ispod žita", tj. napravljena je akcija za koju je mali broj Srba znalo, mada je 40 dana prije te operacije, Politika objavila mapu, koja se kasnije pokazala prilično tačna.

Operacija je pocela ovako! Vojnicima na barikadama kod Zadra je naređeno povlačenje, još prije nego što su Hrvati udarili na srpske položaje. Valjda, je komanda stigla malo ranije, a Hrvati zakasnili. U svakom slučaju, nastao je takav haos, da stanovnici Knina nisu imali vremena da iz kuca ponesu ni one najneophodnije stvari. Sve su ostavili!

Mislis li da je tada objavljeno da je Milosević prodao Srbe u Hrvatskoj, da bi on mogao da ostane na vlasti u Srbiji? Na vašu nesreću, isto se to dogodilo sa Srebrenicom, tj. Alija je povukao Nasera Orica i rukovodeće starješine na neku "obuku" u Zenici. To ne izmisljam, to sam pročitao u vašoj štampi i na vašim stranicama, mada sam to znao i prije nego što ste to vi saznali. Prema tome, za ono što se dogodilo u Srebrenici kriv je vaš predsjednik, a ne Ratko Mladić koji nije mogao mnogo dauradi da bi zaštitio stanovništvo Srebrenice, spred osvete željnih srebreničkih Srba, kojima su muslimani pobili porodice.

Da ti jos kažem i to da sam ja među prvima ušao u Srebrenicu, ali i to da sam vidio više mrtvih na Zuči i Poljinama, nego u Srebrenici. Jedina razlika je da je među onih nekoliko stotina ubijenih stanovnika Srebrenice, bilo je i pedesetak žena i djece, uglavnom užih članova porodica koljača, koji su se sa glavninom vojske Nasera Orica, uspjeli skloniti u Tuzlu, prije nego što je napad na Srebrenicu i počeo.

Eto, toliko od mene. Nadam se da si nešto naučio! Za sebe mogu reći da sam bio vojnik koji nije ubijao civile, pucao sam mnogo, znam da sam dosta puta i ubio, ali se time ne ponosim, niti hvalim. Bilo je ili mi ili vi, a bolje vi nego mi.

Drago mi je da imamo isto misljenje o Bori Radicu, ali tu cu temu prepustiti Željku da je on obradi. On to radi bolje od mene.
Idi na stranu - |listaj dalje|