fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilidza - 43522 - 27.09.2011 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

RE:Tomići


Filipe,

učinilo mi se da je poruka koju si mi poslao privatne prirode, pa istu nisam objavio. Nadam se da se ne ljutiš, a ukoliko poželiš ja i to mogu uraditi jer ništa ne brišem.

O mojim Tomićima sam dosta pisao na ovoj stranici. Oni potiču iz Drobnjaka, mada sam nedavno došao do saznanja da smo se nekada prezivali Danilovići, koji su takođe iz istog kraja.

Moji Tomići su postali od Tome Danilovića, koji se oko 1832. godine doselio u Podromaniju. Većina Tomića i sada živi na raskrsnici puteva Rogatica-Sokolac-Sarajevo. Nekako u vrijeme kada sam se ja rodio moj otac se doselio u Sokolac, gdje imamo porodičnu kuću. Naša krsna slava je Jovanjdan.

Inače, porodica Tomić je jako velika. Neki od njih su se naselili na Konavle, ali su postepeno promjenili vjeru - od pravoslavaca su postali katolici. Ipak, svoju originalnu vjeru dugo vremena nisu zaboravili - iako Hrvati, sve do Drugog svjetskog rata su slavili Šurđevdan, krsnu slavu Tomića. Međutim, zahvaljujući Anti Paveliću i genocidnoj ustaškoj tvorevini, ovaj običaj se ugasio.


Tvoj najbolji prijatelj mi nije ništa u rodu. Međutim, moj bliski rođak je Aleksandar Aco Tomić, koji je živio u Lužanima, i jedan je od četvorice srpskih boraca koji su poginuli u toku onog drugog muslimanskog napada na Ilidžu (kojeg ti pominješ u jednom tvom tekstu) a koji se dogodio 14. maja 1992. godine. Oni su poginuli u Luna Parku. Sem Aca, znam da je tu poginuo i jedan njegov dobar drug, misllim da se prezivao Janjić. Inače, taj dan je proglašen za dan odbrane Ilidže, a to je i zvaničan datum formiranja Ilidžanske brigade... Aleksandar i, trenutno još 1000 boraca SRK, imaju i svoje lične stranice na ovom portalu. Radi se o tkz. Virtualnom groblju na koje možeš otići ako klikneš ovdje . Uskoro će ovaj broj biti i mnogo veći.

Inače, od sredine osamdesetih godina sam i ja radio u Hrasnici, tačnije bio sam šef u Službi informatike pri Fabrici motora. Poznajem mnogo ljudi koje ti i Momčilo pominjete, uključujući i Milku matematičarku koja se udala za jednog od (nekada) mojih najboljih drugova, koji je inače uz Nedeljka Prstojevića i Radoslava Unkovića, bio jedna od glavnih čivija za SDS Ilidža.

U Famos me je zaposlio moj stric, Milan Tomić, inače otac od poginulog Aleksandra, inače je bio mašinski inžinjer iz "Specijalnih vozila". Interesantno je napomenuti da su kompletan rukovodeći kadar u Motoru ( a i u cijelom Famosu) sačinjavali Srbi: generalni direktor Rajko Njego, direktor Proizvodnje je bio Mile Popoviš, planiranja Zdravko Gutović iz Grlice, razvoja Momir Ćivša koji je takođe bio moj stric... Vjeruj mi, nije ovdje bio nacionalizam u pitanju, nego činjenica da su muslimani muslimani oduvjek imali problema da stvore stručan kadar.

Neko vrijeme sam stanovao i u Famosovom Samačkom hotelu u Hrasnici, izlazio na sva ona mjesta koja i pominješ, družio se sa ljudima o kojima pišeš... I u ratu sam veoma često dolazio na Ilidžu, koju sam tako još više upoznao i zavolio onakvu kakva je nekada bila.

Inače, moja email adresa je slavicnetŽhotmail.com i ona se nalazi na svakoj stranici. Trenutno na ovim stranicama ono "ludo A" izlazi kao veliko slovo Ž, pa nemoj da te to zbuni. Ovo sam namjerno uradio.

Bilo bi mi drago da se javiš, možda se i znamo. Možda i popričamo na Skype, Google Talk, ili MSN. Imam ih sve, ne znam šta koristiš.
Idi na stranu - |listaj dalje|