fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zaboravljeni - 36122 - 28.07.2011 : Simon - best (0)

Ilijaš: Boro Perišić


Istina je to što Luna piše o Bori u svom članku 24215. Boro je stigao na Brgule sa poginulim borcem sa Vraca. Prezivao se Anđić, od oca Žarke, iz Brgula. Imena sad ne mogu da se sjetim. Taj Andjić je živio u Sarajevu a bio je na ratištu u Hrvatskoj 1991, mislim Vukovar i Borovo selo. Medju prvima je bio i u Sarajevu a poginuo je na Vracama - Jevrejsko groblje. Pogođen u prepone, iz snajpera, niko nije mogao da ga izvuče pa je iskrvario.

Po dolasku na Brgule/Okruglicu Boro je bio u Interventnom vodu a kraće vrijeme je bio i glavni (posle Čemerna). U međuvremenu je počeo da se bavi sporednim stvarime i to ga je i odvelo sa Okruglice, vjerovatno i u smrt.

Mislim da je, zahvaljujući svojoj reputaciji, Boro mogao da uradi mnogo više. Po mom mišljenju bio je previše mlad i falilo mu je organizacijske sposobnosti.

Roditelji su mu još bili kući, pokraj Zubeta i on ih je posećivao bez imalo straha a nije dao ni da neko pođe sa njim. Za mene je to više bilo neodgovorno nego hrabro. Sjećam se isto, jedne prilike je naredio da se ljudi koji su ostavili bager u šumi prema Čemernu vrate i izvuku ga prije mraka. Niko ga nije poslušao, vjerovatno iz straha, pa je on sam obavio posao, i to po mraku. Njegov zamjenik je tada pobjegao kući (Rodoljub). Za vrijeme Borinog boravka na Okruglici, osim Čemerna (10/6 1992), na koje smo svi, pa i Boro, stigli prekasno, na tom području i nije bilo skoro nikakvih ratnih aktivnosti.

Realno, mislim da gore pomenuti Andjić zaslužuje mnogo više prostora od Bore na ovom portalu. Volio bih da se javi neko ko ga je poznavao iz tih dana.
Idi na stranu - |listaj dalje|