fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

dobrinja - 35942 - 24.07.2011 : Tjm Tm Preko bare - best (0)

Dobrinja '92


Ne znam gdje bi trebao da se "smjesti" ovaj post, ali bih voljela da nije bas na glavnoj stranici, već na nekoj "stručnoj", jer tražim pravdu za svoju dušu. A pravde, nažalost, malo ima.

U par navrata sam obilazila ovaj sajt uglavnom čitajući ratne priče o tužnim sudbinama, o ratnim herojima i profiterima, izdajnicima, žrtvama itd. Ovo je prvi put da pišem.

Čitajući spisak nestadalih i ubijenih Srba u Sarajevu, u "opsadi Sarajeva", na skoro svakoj stranici nailazim na po jednog / jednu ili više osoba zatvaranih i ubijenih u "Viktor Bubnju", a o Dobrinji i "Suncu", da ne pričam. Među njima i par mojih komšija. Čini mi se da ću do kraja života sanjati Dobrinju, rat i riječi "Viktor Bubanj" i "Sunce". Naime, tokom '92 godine moja majka je dvaput odvođena u ta dva zatvora na moje oči. Mene su nasilno odvajali od nje i ostavljali samu, kao taoca očigledno, a bila sam samo djevojčica koja je morala da preko noći odraste jer nije imala drugog izbora. Ta golgota, i moja i majčina, je trajala par mjeseci. Ona je mučena i ubijana u zatvoru od strane, u spisku pomenutog, Zisa, za kog mislim da se prezivao Kapetanović, i Čela ( jednog, drugog i koliko god da ih je bilo)... Sa druge strane, mene su mučili i verbalno i fizički, ispitivanjem u ničijem prisustvu, nasilnim primoravanjem da gledam pljačku našeg stana, kao i ostalih nedaća...

Zahvaljujući Bogu, nadi, vjeri i dobrim ljudima izvukle smo žive glave, iako je za nama bila raspisana potjernica. Zavedene smo obje u spisak logoraša kao jedan od svega dva takva slučaja za vrijeme rata u BiH gdje je majka odvojena od djeteta...

Ovo pišem samo da se zna, mada to u potpunosti ne ispunjava neki unutrašnji mir. Nije mi namjera da se žalim, jer svako ima svoju ratnu priču a svakome je njegova muka najveća. Pišem jer želim da saznam da li postoji mogućnost da se taj Zis, Goran Tičić, pa izvjesni Fejsal, Sehalići, Kanlići i ostala kompanija nađu pred sudom, ali ne Sarajevskim?. Da li negdje postoji spisak tih idiota da se zna puno ime i prezime i ostali podaci o njima? Da li i ovde na forumu postoje ljudi koji su proživjeli pakao Dobrinje, a koji bi možda mogli da kažu dodadne informacije o tim ljudima?

Kada dođem u Sarajevo ne zalazim u Dobrinju. Iz Centra i Koševa pamtim neko ljepše djetinstvo pa mi je lakše da se tamo muvam. Da bogdo nikada nismo ni napustili Fuada Midžića.

Ja znam da će Bog uzeti stvar u svoje ruke, ako već nije. Raspitujem se isljučivo iz ličnih razloga, jer ne želim više da sanjam demone iz prošlosti, kao što to već radim zadnjih 19 godina...

Poštovana,

kao prvo, ne slažem se sa tobom da treba ćutati. Mišljenja sam da srpsku golgotu treba objelodaniti, a svako bi trebao da da svoj doprinos tom svetom cilju. Siguran sam da će se i ostali posjetioci ove stranice složiti da ti jako lijepo pišeš pa bi uz malo truda sa tvoje strane jednoga dana možda mogla postati i srpska Ana Frank. Predložio bih ti da za početak pišeš na ovom portalu, a potom objaviš i knjigu ako budeš imala dovoljno materijala za nju.

Još jednom da podsjetim tebe, a i sve ostale posjetioce ovog foruma, da svi tekstovi izlaze na "glavnoj stranici" ali da trajno ostaju na jednoj od specijalizovanih stranica, koje kreiram po potrebi. Ukoliko nastaviš pisati, ti ćeš definitivno dobtiti tvoje mjesto na ovim stranicama jer to tvoji tekstovi i zaslužuju.

Srdačan pozdrav od Željka Tomića.
Idi na stranu - |listaj dalje|