fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

nesortirano - 35602 - 19.07.2011 : Patagon Olovćić Bosnija and Hercegovina - best (0)

Tako je, kako je


Neko napisa da "lažem na ćutuke. " Nema potrebe za laganjem, bilo pa prošlo, ne želim nikoga da favorizujem u svom pisanju nego samo da sa pripadnicima Vojske RS popričam malo o proteklim dešavanjima, tj. da evociramo uspomene i iznesemo neke činjenice i detalje koje je svako gledao iz svog ugla.

Ja sam bio tamo kada je bila ona frka oko Mačka, ali dao Bog da nisam. U rejon Šupljeg kamena sam došao sam sa svojom jedinicom iz pravca Gnionice. I dok se čekalo da Sokočani odrade Popratnu stranu, procunjao sam malo na desnu stranu prema koti Pogledin gdje je Armija muslimanske BiH imala na položaju top Zis, koji je htjeli vi to ili ne priznati pravio velike probleme Srbima.

U jednom srpskom rovu nađen je čak i frižider, a u istom rovu je u šinjelu pronađeno 100 franaka, a pred iastim rovom je ostala nabrana polovina vreće šipuraka. Baš me interesuje da li se neko sjeća ovih detalja!

Odatle sam, kada je pala Popratna strana, sišao sam do Ćepa. Tamo su bili jako loši rovovi, prljavi i zapuštani. Spavalo se na nekim omorovim oblicama prekivenim granama i preko toga je bila stavljena neka UNHCR deka. U rovovima su bile one UNHCR okrugle peći. Grudobrani su zato bili jaki i dobro urađeni, sa sasječenom šumom ispred. U rovovima nakon pada Popratne strane bila su ostavljena dva mitraljeza M53 koje nismo mogli upotrijebiti jer se zatvarači nisu mogli pomaknuti od barutnih zapeknutosti. Ne sjećam se datuma, a i nisam imao potrebe da ga pamtim. Nastojao sam samo da preko glave preturim ješ jedan dan i sačuvam glavu na ramenima.

Ali prije novog sutra došao je Slaviša Šućur sa svojom skalamerijom. Otišao sam da vidim kako tenk izgleda izbliza. Tada sam vidio i Slavišu. Počelo se smrkavati pa sam otišao do rejona počivala, ili kako su je zvali Crnoriječke kuhinje. Sjećam se, bila je to jedna velika rupa iskopana za neki objekat jedno 5x4 sa oko 2 metra dubine. Istina je da je nas nekoliko bez ikakvih problema došlo do groblja sela Drinčići. Sa mnom je bilo i nekoliko momaka iz pomenutog sela koji su odnekle iznijeli zakopane ruksake sa bombama. Ja sam uzeo tri, kasnije se ispostavilo da smo svaku morali provjeriti jer se pričalo da one sa kratkim upaljačem eksplodiraju odmah prilikom otpuštanja kašike tako da smo ih zvali "Samoubice. "

Tu veče malo je rominjala kišica, a mi smo zanoćili na otvorenom. Sutradan se sve rasulo, akcija je obustavljena a mi smo ostali na dostignutim položajima.

Evo i moga komentara na onu Željkovu konstatacija da su poslije bitke svi generali. Ma i nije to bila nekakva bitka, malo puc-puc, malo bježanije i to je to. Ja samo pokušavam da iznesem svoje viđenje onoga što se tada dešavalo, a ako to kome smeta neka komentariše koliko hoće. Ipak, bilo bi lijepo da me pobije argumentima a ne samo kritikama.

Lijep pozdrav svima a gospodinu Željku zahvaljujem na objavljivanju mojih tekstova i ako nemate ništa protiv rado bih napisao u narednom periodu kako izgleda biti 12 km iza srpskih linija i o zarobljavanju Bunjevca Radana zvanog Guma. Hvala Bogu, Guma je razmjenjen i sada je u inostranstvu i živi puno bolje od nas koji ostadosmo na svojim ognjištima i treba da bude sretan što ga tada zarobismo u ribolovu. Pozdrav i za njega ma gdje da se nalazio. Toliko za ovo javljanje pa se čujemo.
Idi na stranu - |listaj dalje|