fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

nesortirano - 35462 - 18.07.2011 : Patagon Olovćić Bosnija and Hercegovina - best (1)

Nedeblokirana deblokada


Lijep pozdrav tebi Željko. U vezi onog teksta o deblokadi Sarajeva želio bih da ti kažem još par stvari. Poznato ti je od ranije da pišem istinu i samo istinu, i tako će i ostati. Ovo oko deblokade, možda nije onako vojnički uobličeno i nakićeno, ali je to bilo moje viđenje u tom trenutku i nastojim da to što vjerodostojnije prenesem.

Pored toga, ne želim da isticem ničiju hrabrost, niti da tvrdim ova je vojska bolja niti ova je gora. Da je Bog dao da rata nikada ne bude ja bih lično bio najsretniji.

Željko, nisam bio oficir a nisam to nikad ni želio. Radio sam druge poslove i imao tako dovoljno vremena da vidim mnogo više što drugi nisu htjeli ili smjeli da vide. Ja sam samo opisao ono šta sam vidio na početku same deblokade Sarajeva, a očito da se to nije svidjelo izvjesnim posjetiocima ove stranice, pa ni vama. Ipak, tako je bilo. Ne sjecam se tačno datuma, ali sam u rejon počivala, Šuplji kamen i Mačak došao kada je Mačak bio zauzet od strane Armije BiH. Ostala je samo Popratna strana, koju su kako mi se sada čini držali Ilijašani. Pa čim je zapucalo povukli su se u pravcu Kundakovog groba i Crne Rijeke. Obilazio sam dostignute položaje i mogao konstatovati da je u opštoj bježaniji ostalo dosta MTS-a: bilo je tu dosta granata za neki top, pa pješadiskog naoružanja, municije i svašta nešta. Tragovi u rovovima ukazivali su da je bilo ranjenih ali poginulih nismo vidjeli. Tačno je da je tu noć na Nišićkoj visoravni bilo masa vojske, ali taj potencijal nije komanda znala iskoristiti, ili im u krajnjem slučaju nije odgovaralo da se Sarajevo deblokira.

Srpski živalj se dao u zbjeg prema Kruševu. Crkva je zvonila a narod je bježao ostavljajući nezatvorena vrata za sobom na kućama. Prokleti rat! Tu veče sam zanoćio u rejonu Cepa, ispred rova se nalazio nekakav sto za ručavanje, lobanja na kolcu sa rupom od metka na potiljku, pisao sam i o kokardi na jednom drvetu i ikoni i natpisu uspod nje na grudobranu.

Tu veče umalo nisam poginuo od strane svojih komadanata. Sišlo nas nekoliko prema Drinčićima do groblja a ovi hoće da nas pobiju.

Tom prilikom nam rekoše da se ujutro nastavlja akcija, ali je tu bio i njen početak i kraj. Nikad se nije nastavila i bolje je da je tako bilo jer koliko bi samo mrtvih bilo na obje strane, samo Bog zna.

Sledećeg dana se vojska raziđe, te ostaše samo linijaši da čuvaju dostignute položaje. I tako bi do Dejtona.

Slažem se za Srebrenicu da je vladao šverc, ali pobogu zar toga nije bilo i na Nišićima pa Slavo je bio pijacu tu napravio kao u Arizoni. Tačno je da je nekadašnja fukara danas truli bogataš, ali šta ćeš tako nam valjda grah pao, nije lako biti patriota.

Pozdrav Željko i ne zamjeri, ja pišem samo ono što vidim ili što sam vidio a ne kako neko drugi kaže. Možda se to nekom drugom ne sviđa, šta ću ja! Ja nisam kriv za sve ovo, i ponovo tvrdim da se sve moglo uzeti i deblokirati. Međutim, ne može nastavnik biti komandant bataljona, niti vozač autobusa komadant brigade, dok su pravi, školovani oficiri bili pozadinci. U ratu b trebalo dasvako radi svoj posao, kao što se ono kaže po VES-u. Pozdrav!

Olovčiću,

ovom prilikom bih samo želio da pohvalim tvoje pisanje! Mnogo si toga napisao iskreno, a pogotovu da je sve bilo moguće samo da je druga strana znala šta je trebalo da se radi. Naš narod kaže su "poslije bitke svi generali".

Puno pozdrava za tebe i drago mi je da si se ponovo javio!

Željko Tomić
Idi na stranu - |listaj dalje|