fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilijas - 34962 - 11.07.2011 : Drlaz Svedska - best (0)

Slavo Kojić


Priča prva

Sjećam se dobro Slavinog prvog dolaska na Okruglicu. Bilo je to u proljeće 1992. Mi smo imali komandu u školi, na Okruglici i njegova prva posjeta je bila pravo remek djelo u režiji domaćina. Sastanak u fiskulturnoj sali je bio u toku kad je izdata naredba "Mirno"!

Mi smo ustali i kad su se vrata otvorila u salu je ušao čovjek u novoj maskirnoj uniformi i sa sunčanim naočarima na očima. Na glavi crvena kapa a na ramenima oznake Pukovnika.

Mislim da nije govorio mnogo, više je zagonetno sjedio i posmatrao okolinu. Nije mi se svidjelo to što sam vidio i utisak posle svega je bio krajnje negativan. Razne priče su već bile u opticaju i ja se nisam obradovao što baš ovaj čovjek treba da odlučuje o bezbjednosti tolike teritorije i naroda na istoj. Činjenica je da su naši ljudi ranjavani is "Tompsona", automatska puška koju je imala samo JNA u svojim magacinima a činjenica je isto tako i da je Slavo švercovao sa muslimanima.

Priča druga

U moju sobu, u jednoj beogradskoj bolnici, jednoga dana u jesen 1992, dolazi i jedan stariji borac iz Olova. Pre rata je bio komandir milicije, ja mu se imena sad više ne sjećam. Bio je ranjen u stopalo. Ako se ne varam radilo se o samoranjavanju neposredno pred jednu našu akciju na području Olova. Tom gospodinu u posjetu je, jedan dan, banula cela porodica Slave Kojića, supruga, sestra i zet. Kasnije je i on dolazio, razmetao se raznim pričama pa i o tome kako će on da se vrati na Nišiće, osnuje nekakvu svoju jedinicu itd.

Meni je jedan dan u posjetu došla rođaka, djevojka od oko 19 godina i mi smo sjedili u holu bolnice kada smo ugledali Slavu, koji je bio na putu do gore navedenog ranjenika. Čim nas je ugledao svratio je da pozdravi mene, dok su drugi produžili dalje. Međutim ubrzo sam shvatio stvarni cilj njegovog interesovanja a to je bila moja posjeta. Čak je tražio i da ga preporučim što meni nije bilo ni na kraj pameti. Posle toga sam počeo da ga izbjegavam.
Idi na stranu - |listaj dalje|