fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

nesortirano - 34722 - 07.07.2011 : Patagon Olovćić Bosnija and Hercegovina - best (0)

RE: Deblokada Sarajeva


Ovdje se trabunja o nekim herojima i o deblokadi Sarajeva. Trice i kučine! Politika je u svemu tome odigrala glavnu ulogu, a mi smo bili samo pijuni.

Da su Srbi samo mogli da vide koliko je silne vojske Armije BiH bilo na Nišičkoj visoravni uoči početka deblokade Sarajeva noge bi vam se odsjekle od straha. Odmah na početku akcije Srbi su otjerani na asfaltni put prema Čevljanovićima. Bio je tu i Slaviša Šućur, 1O5, 1O2 jedinice iz Olova, jedinice 2. i 3. korpusa...

Mogli smo mi u to vrijeme uću u grad preko Vogošće igrajući kolo. Međutim, komanda naređuje obustavljanje daljeg napredovanja - navodno akcija se nastavlja u tri sata ujutro. Nikad se nije nastavila, ostalo je tako do Dejtona. Ko kaže da se nije moglo uzeti, i da se nije moglo deblokirati. Sve se moglo, ali politika je to pobro moj.

Zar misliš da se Srebrenici nije moglo pomoći? Moglo je ali i to je politika je drugačije odlučila.

Olovčiću,

kada čitam tvoje "naglabanje" pomalo mi žao što i ti nisi bio general u muslimanskoj vojsci. Očigledno je da nemaš čin oficira, nego pričaš gluposti poput hanuma u Olovu.

Nemoj da, zbog mojih oštrih riječi, pomisliš da te omalovažavam. Naprotiv, već ranije sam potvrdio da poštujem tvoje mišljenje, ali sam jako siguran da u ovom slučaju iznosiš stavove za koje nisi dovoljno "potkovan".

Podsjetiću te da je u Drugom svjetskom ratu na Staljingradskom frontu nekoliko miliona vojnika (i ruskih i njemačkih) nastradalo tako što su upali u "džepove" a nisu imali obezbjeđenje sa bokova...

Konfiguracija terena oko Sarajeva je jako nezgodna za ratovanje, a pogotovu za ofanzivna dejstva. Postoji samo tri pravca na potezu od Igmana do Nišića sa kojih su muslimani mogli da izvrše deblokadu Sarajeva. Glavni problem vaših generala je bila srpska artiljerija koja bi vas na tim komunikacijama "poklopila" pa biste prošli mnogo gore nego Nijemci pred Staljingradom. Prema tome, glavni problem vaše komande je bio da nisu izvršili brzo i efikasno pregrupisanje snaga u zonama u kojima su ostvareni početni uspjesi, proširili liniju fronta na kojoj muslimani potiskuju Srbe, a teko onda nastavili dalje napredovanje.

U mojim ranijim pisanjima sam u više navrata objavio mišljenje visokih generala VRS, koji su tvrdili da je muslimanska vojska imala najgori komandni kadar. Ovo, prije svega zbog toga što su se veši generali uglavnom bavili snabdjijevanjem Sarajeva, a zatim svu ostvarenu dobit trpali u svoje džepove. Ovo se vidi iz činjenice da su oni sada najbogatiji ljudi u Federaciji.

Da ne bude da samo kritikujem, želim da kažem da je muslimanska vojska imala dobru vojsku. Svi se, uglavnom, slažu da ste bili bolji ratnici od Hrvata, ali ne i od Srba.

Što se Srebrenice tiče, ona je dogovorom zamjenjena za Srpsko Sarajevo. Obje strane su ispunile svoj dio dogovora:

- Alija Izetbegović je helikopterima UNPROFOR-a je prebacio Nasera Orića i 40-tak komandanata na nekakvu "obuku" u Tuzlu. Ovo je, prije svega, uradio da Srbi ne bi saznali istinu o tome ko je komandovao napadima muslimanske vojske iz "zaštićene zone".

- I Karadžić je održao svoje obećanje - obustavio je slanje materijalno-tehničkih dobara u zonu Srpskog Sarajeva. Međutim, muslimani nisu uspjeli da čizmom pokore ono što je dogovoreno za pregovaračkim stolom.

Možda si ti sada pomislio da ja ovdje pričam gluposti. Međutim, ako malo bolje razmisliš vidjećeš da u ovome ima dosta logike. I za Aliju i za Karadžića gubitak teritorije vojničkim putem je značio mnogo manju političku štetu nego predaja gore pomenutih teritorija mirnim putem nakon završetka rata. Sasvim je logično da Karadžić nije bio srećan što muslimani nisu uspjeli da zauzmu Srpsko Sarajevo, jer su mu Radikali nakon toga preuzeli većinu glasačkog tijela u Republici Srpskoj.

Sa druge strane, za nas Srbe je velika sreća što vaša operacija deblokade Sarajeva nije uspjela jer bi se u tom slučaju broj srpskih žrtava vjerovatno iznosio negdje između 20 i 30 hiljada.

U zaključku, mnogo više volim tvoje tekstove u kojima pišeš o borbama u okolini Olova. Vjerujem da si bio dobar borac. Međutim, što se vojne doktrine tiče, predložio bih ti da to ostaviš onima koji imaju malo više znanja od tebe.
Idi na stranu - |listaj dalje|