fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

nesortirano - 34662 - 06.07.2011 : Rade Jovkovic Rade - best (1)

Sablja iz Pofalića


Negdje na ovom forumu nađoh da se golubar Pice, nakon zločina u Pofalićima, dočepao nekekakve sablje. Pretpostavljam da je riječ o sablji moga pokojnog djeda pa želim da mu poručim da istu sablju fotografise i stavi na ovaj forum. Sablju odlično poznajem, pa ako bude o riječ o djedovoj spreman sam da je otkupim.

Naime, ako je sablja pronađena u kuću na adresi Humska 168, to je sablja moga djeda pokojnoga Vidaka Ziroje. On je istu, kao primjeran vojnik lično dobio od Vojvode Koste Pećanca, nakon odsluženja redovnoga vojnog roka 1936. godine. Sablja je godinama bila u njegovoj porodičnoj kući na Hreši, i samo je sa vremena ne vrijeme pokazivana muškoj unučadi.

Kada se djedo razbolio i otišao u bolnicu, odakle se nije živ vratio, moj pokojni tetak, inače prijeratni vlasnik kuće je bez ičijeg pitanja uzeo djedovu sablju i djedovu romanijsku nošnju (šubara, džemadan, šarvale, kanica) i odnio svojoj kući u Pofaliće.
Pošto je sam po sebi bio feminiziran tip čovjeka i dugogodišnji šećeraš, rat nije čekao u Pofalićimae, nego je izbjego u svoje rodno selu Buloge, a sablju i narodnu nošnju ostavio u kući misleći da Turci nikada neše doći do Pofalića. Kasnije je tetka pričala da su balije u njenoj kući našle sablju i samo radi djedove sablje im zapalili kuću.

Pošto je riječ o vrijednoj porodičnoj uspomeni koji je moj pokojni djedo dobio kao primjeran vojnik i hrabar četnik, ja sablju hoću da otkupim i vratim u posjed porodici, nasljednicima pokojnoga Vidaka Ziroje.

Zato pozivam Piceta da mi sablju za otkup vrne ili da mi je na megdan preda.
Idi na stranu - |listaj dalje|