fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

krajina - 33862 - 26.06.2011 : Nlo - best (1)

Koridor 92 - bitka za put života


Prije 19 godina oslobođen put prema Srbiji i uspostavljena kopnena vezu između istočnog i zapadnog dijela Republike Srpske.

Na Dugoj Njivi kod Modriče danas će biti obilježeno 19 godina od proboja "Koridora" kroz Posavinu. Obilježavanju godišnjice, prema najavama iz kabineta predsjednika RS, prisustvovaće i predsjednik Milorad Dodik.

Akciju "Koridor 92" zajednički su prije 19 godina izveli na Vidovdan, 28. juna, pripadnici jedinica VRS i Srpske vojske Republike Srpske Krajine, čime je okončana, 42 dana duga, kopneno-vazdušna blokada zapadnih dijelova RS.

Operacijom "Koridor 92" je na Vidovdan oslobođen put kroz Posavinu i spojena banjalučka regija sa Semberijom i Srbijom.

Zbog nedostatka kiseonika, u porodilištu u Banjaluci umrlo je 12 beba, što je bio i povod da se krene u proboj koridora. Nažalost, oni koji su donosili odluke, ko ima osnovna ljudska prava, a ko nema, ni dan danas nisu odgovarali za smrt dvanaest banjalučkih beba.

Dvanaest zvjezdica ugašeno je i prije nego što su imale priliku da udahnu život. Monstruozna odluka moćnika rata ostaje da nas vječno podsjeća na ovaj tužan događaj, koji mora biti i podsjetnik generacijama koje dolaze.

U operaciji "Koridor" poginulo je više od 300 srpskih vojnika, a ranjeno 1. 100.

Obilježavanje 19. godišnjice od proboja "Koridora" organizuje Odbor Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Idi na stranu - |listaj dalje|