fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vasi_komentari - 31922 - 05.06.2011 : Vuk Gradinski - best (1)

Spas je u nama


Mislim da je Ognjen dotakao suštinu problema srbskog naroda, tj. da je problem u nama samima. Svi pojedinci koji rade za narod ili u njegovo ime su iz naroda i onakvi su kakav je narod i kakve ih taj isti narod zaslužuje.

Stvar je na izgled jednostavna, cilj je da svi živimo u srećnom okruženju i sa što manje briga i nedaća, ali smo mi veoma daleko od cilja, narod koji umjesto puta bira stranputice.

Primjera radi, 50. Sabor trubača u Guči - u vrijeme Gospojinskog posta a uz treštanje ciganskih truba masovni delirijum Srba iz cijelog svijeta, uz zalijevanje potocima alkohola i žderanje enormnih količina mesa i glodanje kostiju dobrih životinja. Kažu: nacionalni brend. Takođe, mnogi se kunu u pravoslavca Milorada Dodika, koji slavi Svetoga Đorđa sa hiljadu zvanica. Pri tome zaboravljaju ili ne znaju da je Mile čin slave sa sve krkanjem stada ovaca i obora svinja obavio u petak, dan kada pravoslavni hrišćani poste.

Na liturgijama u našim crkvama rijetko se može vidjeti neka žena pokrivene glave, iako je, prema Prvoj poslanici apostola Pavla Korinćanima tj. Svetom pismu, grijeh da se nepokrivena žena pomoli Gospodu a kamo li prisustvuje liturgiji ili čak primi Svetu tajnu pričešća. Kod nas je to sve normalno. U redu za pristupanje Svetom Vasiliju mogu se "iz aviona" prepoznati Ruskinje u maramama dok naše žene i ne pomišljaju na taj bogobojazni čin.

Nedavno sam u novinama vidio sliku grupe momaka iz Sokoca koji su pješke išli na poklonjenje Svetom Vasiliju u Ostroški manastir (što je za svaku pohvalu). Sa slike se vidi i da su ti momci Svetitelju pristupili u gaćama (sportskim doduše), što obesmisljuje cijeli poduhvat. Njima, kako ni gologlavim ženama, valjda niko nije rekao da je to nedostojno. A prošli su školovanje sa sve vjeronaukom u školama"

Mnogi upiru prstom u pravoslavne sveštenike kao ogledalo sveopšteg životnog pravila. Kažu: popovi imaju vile, po nekoliko skupih automobila, švalerki itd. , ako valja njima valja i meni. Naravno da ima i toga, neki sveštenici, čaki i episkopi, u trci za ovozemaljskim "vrijednostima" zaboravljaju šta je poručio Sveti Pavle i drugi Sveti Oci.

Tačno je da je u teškim vremenima ogromna većina budućih bogoslova u škole krenula iz razloga što ih čeka obezbijeđena egzistencija i materijalna sigurnost a veoma malo iz istinske ljubavi prema Gospodu. Sada se u njima bore ono što su donijeli od kuće i ono što su stekli školovanjem, dok se oni sami na vatri peku. A riječi Gospodnje poručuju : "Prije će kamila proći kroz iglene uši nego bogat čovjek ući u Carstvo nebesko". Sveti Sava je govorio " Ako je grešan pop nije grešna molitva". , a Sveto pismo: "Radite ono što fariseji govore a nemojte raditi ono što oni rade".

Dakle, trebamo se posvetiti sebi i svome spasenju a ne brinuti o tuđim grijehovima jer ćemo svi pred istoga Sudiju. Svima nama potrebno je istinsko obraćanje Gospodu, uz život svakoga u skladu sa Božijim vrlinama i bogobojazan odnos prema Svetinjama. Tek ujedinjenjem takvih pozitivnih energija i normi življenja zaslužićemo milost Božiju i dar da nam vladaju istinski vladari po Božijoj volji.

Krajnji cilj i smisao hrišćanskog života jeste sticanje blagodati Božije, dara Duha Svetoga, koji osvećuje i osvjetljava naš život neprolaznom radošću i mirom u srcu. Treba držati zakon Božiji do najmanje zapovijesti, živjeti u molitvi, postu i pokajanju, truditi se da učinimo što više dobrog i bogougodnog i tako ćemo zadobiti milost u Gospoda i vječno spasenje. A šta je drugo i važno?
Idi na stranu - |listaj dalje|