fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bosna_arapi - 30243 - 18.05.2011 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (2)

Napad na Republiku Srpsku


Darko Trifunović, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, upozorava da ovaj tim raspolaže najnovijim informacijama o kampovima mudžahedina na "obodnim dijelovima" Republike Srpske, koji imaju planove da Srpsku napadnu sa nekoliko desetina autobusa punih mudžahedina sa dugim cijevima u cilju zauzimanja saobraćajnica i drugih vitalnih infrastrukturnih objekata, a kao posebna meta je nova zgrada Vlade u Banjaluci.

Trifunović je u intervjuu SRNI naveo da Republika Srpska treba da se okrene sebi i da zaštiti živote svojih građana, jer ni Srpska ni njeni građani nemaju nikakvo povjerenje u institucije BiH u pogledu bezbjednosti i zaštite od terorizma.

"Vlada Republike Srpske u interesu vlastitih građana mora hitno da donese niz mjera, koje podrazumijevaju da traži vraćanje nadležnosti na polju bezbjednosti na nivo Srpske, da formira ministarstvo za vanredne situcije, jer je terorizam jedna od vanrednih situacija, kao i poplave, te da traži veću zaštitu međunarodne granice BiH i unutrašnje entitetske granice Republiek Srpske", istakao je Trifunović u intervjuu agenciji SRNI.


Trifunović smatra da podizanje nivoa aktivnosti MUP-a Republike Srpske na fizičkoj zaštiti lica i objekata i zaštićenog lica nema nikakvu svrhu bez obavještajne bezbjednosti Srpske.

"Republika Srpska mora imati vlastiti sistem bezbjednosti koji podrazumijeva obavještajnu komponentu, jer mora imati saznanja kada se šta sprema, posebno u situaciji kada Srpska i njeni građani nemaju povjerenja u zaštitu bezbjednosti institucija BiH jer su funkcioneri BiH umiješani u razne terorističke aktivnosti o čemu svjedoče brojna dokumenta i izvještaji", naglasio je Trifunović, koji je profesor na beogradskom Fakultetu bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci iz Federacije BiH će za nekoliko godina sa područja tog entiteta prelaziti u Srpsku, jer se oni i njihova djeca neće osjećati bezbjedno od pripadnika vehabijskog pokreta.

Komentarišući informaciju "Nezavisnih novina" u kojoj se navodi da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili dvojicu državljana Saudijske Arabije koji su u Lukavici špijunirali kretanje najviših funkcionera iz Srpske, Trifunović je rekao da Sipa nije uhapsila tu dvojicu Arapa - to bi svakako učinio MUP Srpske na osnovu dojave građana, što dodatno opterećuje nepovjerenje u Sipu.

"Republika Srpska je ekonomski i politički zaokružena cjelina i napreduje u svakom pogledu u odnosu na Federaciju BiH, zbog čega određeni krugovi u Sarajevu koriste vehabije kao udarnu pesnicu koja fizički treba da napadne Srpsku iz svih pravaca", kaže Trifunović.


On je naglasio da Srpska trenutno raspolaže jedino Antiterorističkom jedinicom koja ima duge cijevi i koja može da je brani, ali se postavlja pitanje da li je ta jedinica u stanju da se odupre napadu nekoliko hiljada utreniranih mudžahedina.

Trifunović ocjenjuje da je iluzorno očekivati da Republika Srpska i dalje zarad nekih evropskih integracija plaća i investira u sistem bezbjednosti na nivou BiH, "koji ne samo da ne funkcioniše, već i direktno ugrožava bezbjednost Srpske i njenih građana".

On smatra da nedavni teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu nije neočekivan i da treba očekivati i nove terorističke napade u BiH, te podsjeća da su članovi Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala jugoistočne Evrope već nekoliko godina upozoravali na moguću opasnost od terorizma u BiH na bazi dokumenta međunarodnih organizacija.

"Kada smo govorili o širokoj razgranatoj mreži islamskih fundamentalista koja primjenjuje terorizam kao metodu borbe mi smo nagovijestili da je SDA od samog početka bila u tijesnoj vezi sa najmračnijim teroristima današnjice i to u slučaju žTVRAž ili Agencije za pomoć trećem svijetu", kaže Trifunović.


On je naveo da se iz dokumenta Interpola "Visbaden" i austrijskog Interpola, koji su vodili simultanu istragu, dolazi do zaključka da je sa Osamom bin Ladenom i mnogim tada poznatim teroristima u kontaktu bio vrh SDA, odnosno Alija Izetbegović, Hasan Čengić, Husein Živalj i mnogi drugi koji su i danas akteri političke scene u BiH.

Trifunović je rekao za SRNU da "Ekspertski tim, kada je govorio o umiješanosti trenutnih političara BiH, kao što je Haris Silajdžić, u mrežu terorizma nije iznosio svoj stav - već stav na bazi dokumenata Kantonalne policije u Sarajevu koja je radila istragu šverca oružja 'Er Bosne' gdje se Silajdžić povezuje sa švercom oružja i samim kontaktom sa Osamom bin Ladenom".
Idi na stranu - |listaj dalje|