fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vasi_komentari - 29743 - 14.05.2011 : Jovana Srbija - best (0)

Sačuvajmo porodicu


Srbija ove godine prvi put obeležava 15. maj, Svetski dan porodice. Sociolozi upozoravaju da porodicu muče isti problemi kao i celo društvo - nasilje, bezakonje i haos.

Svetski dan porodice obeležava se danas širom sveta, a ove godine Ujedinjene nacije su taj dan posvetile majkama i porodicama i izazovima u svetu promena.

Taj dan je prilika da se analiziraju promene koje su nastale u osnovnoj ćeliji društva, jer sociolozi upozoravaju da je sve više jednočlanih domaćinstava, dok su podaci o natalitetu poražavajući.

Kada je reč o istoriji obeležavanja tog datuma, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1993. godine proglasila 15. maj Svetskim danom porodice, kako bi se podigla svest o pitanjima porodice i unapredila mogućnosti država članica da pitanja porodica obuhvate u svojim politikama.

Prvi put, ove godine taj datum biće obeležen i u Srbiji održavanjem Festivala porodice na Kalemegdanu 16. i 17. maja.

Taj festival imaće, pre svega, humanitarni karakter, s obzirom na to da će tokom njegovog trajanja, ali i kasnije do kraja godine, biti organizovana akcija za prikupljanje pomoći za porodice teškog materijalnog stanja.

Na Kalemegdanu će, u okviru Festivala, biti održan bogat muzičko-zabavni program, u kojem će učestvovati muzičke i plesne grupe, pevači, horovi i drugi izvođači.

Pokrovitelj Festivala porodice je Ministarstvo rada i socijalne politike, a ministar Rasim Ljajić ukazao je najavljujući tu manifestaciju da se 255. 000 porodica u Srbiji danas suočava sa posledicama siromaštva.

Naša porodica je, prema njegovim rečima, dve decenije u krizi zbog loše materijalne situacije ali i zbog nedostatka sistema vrednosti.

Prema njegovim rečima, rezultat toga je i činjenica da je 2007. godine svaki peti brak razveden.

Zato je to ministarstvo donelo tri prioriteta - da paketom mera pomogne najugroženijim porodicama, da reformiše centre za socijalni rad i da donese novi zakon o socijalnoj zaštiti i izmeni postojeći Zakon o finansijskoj podršci porodice s decom.

Kriza u porodici i društvu

Mnogi sociolozi u poslednje vreme upozoravaju da se u porodičnom životu dešavaju veliki problemi i promene.

Objašnjavajući šta "institucija" porodice predstavlja u društvu u Srbiji, kulturolog Ratko Božović je rekao da je višestruka kriza koja vlada u društvu uticala i na porodicu jer je "ona postradala", a da je pritom srušen stari sistem vrednosti, a da nije uspostavljen novi.

Božović je naglasio da živimo u "vakumu" koji je najgori mogući za sve forme egzistencije, pa i za porodicu istakavši da je i ona sama u vakumu, a da pritom nije procenjeno do kraja da li je ona u ostacima patrijarhalnog oblika života ili je savremena.

Božović je istakao da u porodici vladaju problemi sa kojima se suočava i društvo u kome, kako je naveo, trenutno vlada nasilje, bezakonje i haos.

Mnoge statistike upozoravaju da je u proteklih nekoliko godina zabeležen povećan broj razvedenih brakova.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveći broj razvedenih brakova tokom posledenje dve decenije zabeležen je 2002. godine - 9. 982, a poslednji podaci za 2007. godinu pokazuju da se te godine 8. 622 bračnih parova odlučilo za razvod.

Podaci Zavoda pokazuju da je u periodu od 2002. do 2007. godine sklopljeno manje brakova nego što je to bilo u protekloj deceniji, tačnije 1991. godine kada je sudbonosno "da" izgovoreno tačno 45. 000 puta.

Najviše sklopljenih brakova 2007. godine bilo je u Raškom okrugu, a najmanje u Topličkom i Pirotskom okrugu.
Idi na stranu - |listaj dalje|