fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

lipa - 29522 - 13.05.2011 : Luna - best (1)

Lipa '95


Evo, ukratko ću opisati kako je vraćen dio rovova na takozvanoj Lipi koji je bio pao u ruke neprijatelja, pa su oni mogli odatle da dejstvuje po dijelu puta Semizovac - Srednje.

Sjećam se da smo dan ranije bili na izviđanju terena lijevo od dijela linije koju smo trebali da povratimo. Toga dana je pala minobacačka granata i pogodila drvo iznad nas, i od nje je teško ranjen Dragan Lukač. Isti je u teškom stanju prebačen do "Žice", gdje mu je život spasao doktor Lazić a potom je zahvaljujući Dr. Karadžiću, helikopterom prebačen na VMA. Mi smo nastavili sa izviđanjem i dogovorili da se krene u akciju sledećeg jutra.

U vraćanju Lipe je učestvovala jedinica kojom sam ja tada komandovao i dio Šorkove jedinice, tačnije Šorak i njih desetak uz njega. Dogovorili smo se da Šorak sa svojim ljudima ide odozdo uzbrdo direktno od puta a mi smo išli linijom rovova krenuvši od krajnjeg desnog rova koji je bio u našim rukama. Artiljerijska priprema je dobro izuzetno dobro odrađena, prije svega zahvaljujući generalu Josipoviću koji je još uvijek u zavojima i ranjen bio kod našeg tenka i gađao tačno po našem zahtjevu.

Mi smo krenuli od rova do rova i iskreno, nismo osjetili poseban otpor neprijatelja, ali smo našli nekoliko pušaka koje su ostavili u rovovima i na obližnjim livadicama. U toku akcije mi je Tomo Kovač, ministar MUP-a Republike Srpske, putem veze javio da sam dobio sina i čestitao mi. U toj akciji toga dana ni moja, a ni Šorkova jedinica, nisu imale ni ranjenih ni poginulih.

U to vrijeme sam živio u Banjaluci, gdje se moja supruga i porodila, a ja sam zbog ofanzive na Srpsko Sarajevo morao da idem na ratište. Sina sam vidio tek desetaki dana kasnije, jer sam uspio da dobijem jedan dan da bih otišap do Banjaluke i vidim njega i suprugu.

Tih dana je pala i linija i na Ačkerovom grobu, a u izgubljenim rovovima je ostalo i nekoliko poginulih iz Ilijaša. Tih desetak rovova smo povratili za nekih pola sata.

Nekoliko dana kasnije, nakon jakog napada, muslimanske snage su uspjele da siđu na put Semizovac - Srednje i malo je nedostajalo da izvrše proboj do Pretisa i spoje se sa gradom. Međutim, i oni sami su bili iznenađeni svojim uspjehom, tako da nisu iskoristili svoju pobjedu tako što bi ubacili jake snage u tu zonu. Zahvaljujući tome, mi smo sledećeg dana uz sadejstvo svih raspoloživih jedinica uspjeli da ih potisnemo i vratimo izgubljene linije.

Šorka sam i upoznao tokom ovih akcija i mislim da je bio izuzetno hrabar borac, a što je u ratu najvažnije, i pouzdan saborac. Sve ono što sa njim dogovoriš, on bi i odradio.

Toliko se sada mogu sjetiti tih akcija. Pozdrav za sve one koji čitaju ovaj forum. I zlonamjerne i dobronamjerne!
Idi na stranu - |listaj dalje|