fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vojnicko_groblje - 27543 - 07.04.2011 : Jovana Srbija - best (1)

Da li...?


Imena vam znam, pročitah, I znam da je to možda brat Dragan, ujak Predrag, eh čika Brko, ili možda Ranko... A Marko, Marko komšija, nestašni momak, sa rupicama na obrazima, Željko u drugom redu, poginuo sa samo 22 godine" Zašto?

Ja nikada nisam bila na Romaniji, a želim da zagrebem golim rukama ispod leda i krvave zemlje, da im duše ugrejem suzama, da im udahnem ovaj moj jednostavan, mali dah" Zašto? Nema odgovora.

Nek mi ne zamere majke i sestre, sinovi i kćeri što sam se drznula da pišem o herojima ali kada ugledah sliku groblja prekrivenog snegom i pročitah nekoliko priča, moje je majčinsko, a nadasve ljudsko, srce zatreperilo pa čuh sebe kako kriknuh glasno i zajecah za njima, baš kao što je plakala i Stojanka Majka Knežopoljka za svoja tri sina...

Moja mati mi je govorila, "Voli svu decu, jer ne može jedna majka sve da rodi, ali ipak su sva naša. " I ja ih volim i zato se pitam danas, a pitaću se i sutra: Zašto? Zbog koga? Zbog čega?

Da li su njihovi životi vredni onoga što njihovi najmiliji, njihove komšije i prijatelji imaju danas? Da li ih se iko, sem njihovih porodica, seća, pomoli za njih, pokupi lišće sa groba? Da li će se ikada na nekoj Skupštini posvetiti zasedanje njima herojima? Da li će se poslanici bar jednom odreći svojih dnevnica da im se održi pomen, zasadi jorgovan, sakupi pomoć njihovoj deci. Da li bi mogli u Sokocu, organizovati dane poezije sa nazivom: "942 minuta sećanja". Da se ulice zovu njihovim imenima?

Da li će predsednici Republike Srpske i Srbije pogledati grobove naših palih anđela?

Da li bi mogli kada se izvinjavaju muslimanima, da bar deci pogunulih Srba, kažu: "Imali ste hrabre očeve""

A dok se oni ne sete, mi ćemo ih pominjati, moliti se i pisati o njima i za njih.

Ja, neznanka iz Šumadije želim reći da me svi čuju, i ljudi i neljudi: Hvala Vam što ste postojali i što živite, jer umrli niste i nikada nećete!

Oni, njih devesto četrdeset i dvoje, naša braća, očevi, sestre, Srbi i Srpkinje, jesu i biće u svakom šumu vetra, na klupi u parku i mesečini, u svakoj kapi Romanijske kiše, mirisu pokošene trave, procvetalom jorgovanu na Vaskrs... Biće i u našim molitvama, stihovima, srcima...

Vojnicko groblje - Sokolac, zima 2007
Idi na stranu - |listaj dalje|