fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zaboravljeni - 27432 - 30.03.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Ruža - zaboravljeni heroj


Šta danas reći o junaštvima koje su krasile našeg pokojnog Ružu?

Imao sam čast da u ratu upozna tog heroja! Prije dvije ipo godine, kada sam bio sa Josipovićem u Subotici, nisam uspio da se vidim sa Ružom. Ruža zbog opravdanih razloga, nije prisustvovao vjenčanju kćerke generala Josipovića.

Kada sam saznao za preranu smrt pokojnog Ruže, odmah sam vijest stavio na ovaj forum, da bi oni koji poznaju Ružu a imaju mogućnost i na vrijeme odu i prisustvuju sahranu i tako odaju zadnju počast našem heroju!

Iskreno se nadam da će se mnogi javiti i napisati par redaka o pokojnom Ruži. Tako će dopuniti ovaj moj skromni tekst koji ću napisati o njemu.

Prije svega, ne želim da neko pomisli da je ovaj tekst koji pišem zbog one stare izreke "O pokojniku sve najbolje"! Ne, u ovom slučaju! Ruža je nešto posebno! O tome govori i činjenica, da je general Josipović bio i ostao prijatelj sa Ružom do kraja njegovog života, govori o tome kakav je to čovjek i junak bio.

Ruža je na Sarajevsko ratište dolazio u više navrata i sa sobom dovodio dobrovoljce, hrabre borce iz Vojvodine. Po dolasku na naše prostore uvijek bi se stavljao pod legalnu komandu VRS. Njegova jedinica je izvršavala sve naredbe bez pogovora - od čuvanja linije u rovu pa sve do jurišnih zadataka. Njegovi borci su bili disciplinovani, pošteni i vodila su kasarnski život, što je davalo posebno povjerenje komandama, jer su uvjek i u svakom trenutku mogli da računaju na njih. Njegovi dolasci na ratište su davali visok stepen morala i samopouzdanja domaćim borcima, zbog čega je Ruža sa svojim dobrovoljcima bio omiljen kod svih građana Vogošće.

Za svoje zasluge u ratu Ruža nikada nije bio pohvaljen, a niti odlikovan. Međutim, Ruža u rat nije išao zbog činova i odlikovanja, nego iz čiste pobude da pomogne svom narodu u odbrani od neprijatelja.

Ruža je zaslužio orden od Republike Srpske, zbog čega se treba zalagati da ga posmrtono dobije, jer ga je on u svom ovozemaljskom životu i zaslužio!

Ruža je bio i ostao heroj spskog naroda, Vogošćani ga nikada neće zaboraviti!

Dragi prijatelju Ruža, neka ti je vječna slava i veliko hvala za sve što si učinio za svoj narod!
Idi na stranu - |listaj dalje|