fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

betanija - 27387 - 28.03.2011 : Kosovo i metohija Srbija - best (1)

Milorad Stupar


Vec duže vremena posjećujem ovu stranicu, pročitao sam gotovo sve, a neke tekstove i više puta. Posebno mi je bio interesantan tekst o Miloradu Stuparu i 72. spbr iz Pančeva. Inače, o ovoj jedinici se malo zna, a tako i o vojnicima koji su u njoj služili vojni rok, a koji su se hrabro borili. Zbog toga sam odlučio da napišem par reči, verujući da će vam biti interesantne.

Nigde do sada nisam našao da se piše o vojnicima na odsluženju vojnog roka koji su se hrabro borili u JNA (kasnije JA pa potom u VJ) osim o vojnicima koji su se borili na Kosovu i Metohiji.

Nije mi poznato du su ti mladi vojnici izgubili bilo kakvu teritoriji osim u slučajevima kada je došlo do izdaje od strane oficira i podoficira.

Neki od vas au bili na obuci u VP5000, pa već znaju nešto o toj jedinici ali šira javnost ne zna za vojnike koji su se časno i pošteno borili širom nekadašnje SFRJ. Naime 72. spbr je formirana jula ili avgusta 1992. godine od pripadnika diverzantskog odreda o kome se gotovo ništa ne piše, ili ja nisam uspeo da pronađem. Naziv (72) je dobila po generaciji vojnika koji su najviše stradali u tim nesrećnim ratovima.

Ja ću upravo da napišem o Odredu i za mene "čuvenom" Miloradu Stuparu. U Diverzantski odred sam sasvim slučajno došao na odsluženju vojnog roka, nakon prekomande iz Beograda avgusta 91. godine. Tada sam prvi put video da u JNA postoje maskirne uniforme koje su bile extra kvalitetne i čuo da u toj jedinici već desetak godina ima vojnika po ugovoru. Dalje sam saznao da je jedinica bila namenjena za izvodjenje specijalnih zadataka i u to vreme je bila raspoređena na više lokacija, kako u Hrvatskoj tako i u Bosni. I takvim akcijama nisu učestvovali vojnici na odsluženju vojnog roka osim u jednom slučaju gde je bilo i mladih vojnika koji su bili na zadatku duboko u neprijateljskoj teritoriji. Kako u toj akciji nisam direktno učestvovao, mada imam nekakvih saznanja, ovde ih ne bi opisivao. U nekoliko narednih tekstova ću da opišem neke od akcija u kojima sam lično učestvovao.

Milorad Stupar je bio najmlađi major JNA, a potom je za nepunu godinu je došao do čina pukovnika. Cilj mu je bio da bude najmlađi general, a da bi to postao nije birao sredstva da dodje do tog cilja. Napomenuću samo da nas je jula 1992. godine ekspresno vratio iz Istočne Bosne za Beograd. Bilo je to zbog nekakvih demonstracije protiv Miloševića. Mi vojnici smo se bili dogovorili da se predamo našem narodu ako nas izvedu na ulice jer posle svega što smo preživeli nije nam padalo na pamet da pucamo na sopstveni narod...

Bio sam i lični pratilac Milorada Stupara u leto 1991. godine. Potom smo se sreli i 1998. godine, pred sam početak rata na Kosovu. Pitao sam ga o padu Krajine pošto je Stupar je bio komandant specijalnog kopusa. O Sarajevu nije hteo ništa da kaže i bolje rečeno video sam mu krivicu u očima.

Hteo bih da dodam da je jedinica za to vreme bila opremljena modernim naoružanjem. Ipak, mislim da je jedinica izgubila smisao svog postojanja onog trenutka kada je Stupar, željan uspeha i činova počeo da šalje jedinicu u klasične borbene zadatke gde smo imali i gubitaka. Ipak, jedinica je imala samo jednu neuspešnu akciju, ali o tome ću nekom drugom prilikom. Tom prilikom sam video Stupara kako je zapenio od besa na starešine i nas vojnike, slagao nas za nagradno odsustvo od 10 dana koje nam je obećao ako izvršimo zadatak za koji je on trebalo da dobije čin generala. Umesto toga, za kaznu pravac kod nase braće preko Drine...

Za sad toliko. Pozdrav svim časnim i poštenim borcima, a mrtvima neka je večna slava i hvala im.
Idi na stranu - |listaj dalje|