fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

cemerno - 27351 - 23.03.2011 : Vuk Gradinski Republika Srpska - best (1)

Prezime, nekad i sad


U vezi sa podacima o pokolju koji se desio na Čemernu u junu 1992. godine postoji veliki broj kontraverzi, nedoumica i dilema a neke su vezane i za osnovne podatke o samim žrtvama. Jedna od njih javlja se i kod podataka o poginulom Novku Ćetkoviću (Cvjetkoviću), a postoje "krivi navodi" vezani i za neke od ostalih žrtava.

Na našim prostorima (mislim na tzv. "planinski" dio teritorija opština Ilijaš i Vareš) mnoga prezimena su vremenom mijenjana, da li po ličnoj volji pojedinaca ili zato što je to kakav pisar tako zapisao. Neki su "frizirali" sopstvena prezima, nekima je narod nadijevao sasvim druga, neke su age tako prozvale...

Nikada, od đeda ili bilo koga drugog, nisam čuo da na našem području postoje Cvjetkovići. Ćetkovići su tu živjeli, slavili slavu Obnovljenje hrama svetog velikomučenika Georgija- Đurđic (16. novembra). Od Miloje Ćetkovića (poznatog i kao Živković) sam slušao da su oni jedan rod sa Ćetkovićima iz Crne Gore kao i to da je na Čemernu poginuo njegov rođak Novko. Prezime Cvjetković je karakteristično za "burski" kraj i nije mi jasno kako se sad javlja umjesto "Ćetković", ali ako je u pitanju kćerka žrtve koja tako tvrdi, nema razloga za nevjerovanje.

Takođe, u većini podataka o žrtvama pojavljuje se prezime Bunjevac iako je, bar na našem području, poznato da se to prezime izgovara "Bunijevac" te bi, ako se već držimo Vukovog gesla "piši kao što govoriš" to prezime trebalo pisati onako kako se i izgovara.

Prezime "Mičić" u stvarnosti nikada nije postojalo na Visoravni kao ni ime "Mičo", nego Mićić ali je ono izmijenjeno od strane onih koji barataju sa 28 glasova ("nema tvrdo i meko ć i đ", govorio bi moj nastavnik Dragutin prije nego ošamari đaka koji brka ove glasove).

Pranđed moga đeda, kada je došao sa područja koje je sada u Crnoj Gori, prezivao se Damljanović, ali je to prezime kasnije "frizirano" u Damjanović, tako da izvorno prezime niko ne nosi. Takođe, Lazendići su izvorno Lazande, Trifkovići su Trivkovići...

Mislim da bi mlađim naraštajima trebalo ostaviti istinite podatke o događajima čiji smo savremenici, bar imena žrtava da budu ispravno napisana.
Idi na stranu - |listaj dalje|