fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bihac - 27195 - 07.03.2011 : Luna - best (1)

Ofanziva na Bihać


Pozdravljam svog druga Momčila i da pokušam da razjasnim neke detalje o kojima je on pisao.

Proveo sam bez prekida 48 dana u kontraofanzivi kada su snage Armije Bih izašle iz Bihaća i krenule u pravcu Petrovca. Mislim da smo krenuli negdje od Crvenih stijena (topografski). Napredovali smo svakodnevno i zauzeli sva mjesta na putu ka Bihaću. Bila je tu Zlajina jedinica, Ratina, Banjalučka, i ne mogu da se sjetim više.

Ispred Bihaća smo osvojili Lohovska brda i prešli jednu kotlinu prema Zavalju i Debeljači. Inače to su hrvatska sela sa lijeve strane ispred samog Bihaća. Desno se nalazi Debeljača, pa muslimansko naselje Sokolac, koje je već u Bihaću, a sasvim desno uzbrdo ide kasarna Grabež.

Kad smo krenuli ka Zavalju, Hrvati su pobjegli, pa smo gotovo bez borbe ušli u naselje. Tu su Rato, Danijel, i još tri momka naišli na mine i teško su povrijeđeni.

Sledeći dan smo nastavili prema Debeljači i isti dan smo osvojili Debeljaču i Sokolac sa druge strane. U Sokocu sam ja ranjen, doduše lakše, tako da sam pošto sam se sam previo tek uveče otišao do bolnice u Petrovcu gdje me je previo i zbrinuo kako treba poznati doktor patolog Karan.

Na tim položajima smo ostali desetak dana i tada je vojska prestala da napreduje. Ovaj što reče da se nije moglo osvojiti neko veće mjesto, siguran sam da griješi. Biščani su mogli da se bezbijedno izvuku u pravcu Cazina, Bužima, Velike Kladuše. Bili su u potkovici a ne u okruženju. Vjeruj mi da nismo osjetili jači otpor tih dana, silazili smo u kasarnu "4. juli" i tu je bila još jedna kasarna do nje. Nismo imali nikakvih gubitaka, i da nije stala vojska mi bi smo napredovali.

Međutim, kao što rekoh, Milovanović je bio tu i zaustavio je napredovanje vojnih jedinica. Nama niko nije naredio da stanemo, samo što su naši napadi postali pod tim okolnostima bezuspješni.

Tada je u mjesto Sokolac stigla studentska brigada koju je vodio Nikola P. njihov profesor.

A mi smo nakon nekoliko dana dobili smjenu i tada su došli Batovi, Šekovčani, Boneli, Staljin i ostali koje si spominjao. Tek tada su došli. Zašto su oni posle pokušavali neke male akcije, kad je cijela potkovica stajala, to ne znam.

Jednog dana je došao i tadašnji ministar MUP-a Žika i gledali smo Bihać kao na dlanu, a on je odozgo iz Zavalja onako tužno i nostalgično rekao da mu je dole negdje gdje je pokazivao, u nekoj pilani ostalo 300 kubika građe. Ovo je bila njegova pohvala za nas koji smo za 48 dana vraćatili ogromnu teritoriju.

Zašto ovo pišem, zato što je sa nama ispred CJB Banja Luka išao i neki snimatelj, koji je svo vrijeme snimao sve akcije, i moram priznati da je bio izuzetno hrabar. Snimio je sva borbena dejstva i akcije pješadije. Međutim, prije no što smo se mi povukli, taj snimak je prodao Rojteru i sve je objavljeno od strane njih.

Da se razumijemo, on je izbačen iz MUP-a a snimak prikazuje junačku borbu bez zločina i bilo čega sličnog. Kompletnu kopiju tog snimka posjedujem i ja. Tu se vidi kako se sam previjam kada sam bio ranjen, kako ulazimo u te kasarne koje su u gradu, ako neko poznaje Bihać, i kako osvajamo Debeljaču i ostale kote.
Idi na stranu - |listaj dalje|