fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bors - 26448 - 13.02.2011 : Zoran Janković Republika Srpska, Rogatica - best (0)

BORS - Polemika (1)


Polemika na post 26445 od 11. 02. 2011. pod naslovom "Dražen Perendija"

Uspio eksperiment postepenog kuvanja žabe

Polemika (gr. polemos, rat riječima) je vrsta komunikacije između subjekata koji imaju različita mišljenja i stavove. Ona je oštra politička, književna ili naučna rasprava u kojoj se mišljenja retorički suprotstavljaju. Nastoji se demaskirati onoga sa kojim se polemiše, čak i uz pretjerivanje i iznošenje ironije i sarkazma. Teoretičari političkih nauka smatraju je jednom od najvećih tekovina parlamentarne demokratije. U prvoj polovini i sredinom prošlog vijeka bila je veoma zastupljena forma komuniciranja neistomišljenika, posebno u književnim i naučnim krugovima. Skoro da je bilo nezamislivo izdanje ozbiljnih novina u kojima se nije " polemisalo.

Najljepši polemički redovi koje sam čitao posljednjih godina bila je (nekadašnja) razmjena "misaone vatre" između Abdulaha Sidrana i Emira Kusturice. Uhhh, kako su kvalitetno suprotstavljale mišljenja ove dvije intelektualne gromade. Naprosto da pomisliš kako su obojica u pravu. Čujem da bi mogli, uskoro, u Vašem Višegradu, sarađivati na stvaranju nekog novog filmskog remek-djela.

Pretpostavljam da sam, poštovani "VišEgrade", stariji od Vas i zato koristim bontonsku alternativu i predlažem Ti da u daljoj komunikaciji ne persiramo jedan drugome. Lakše je i neformalnije tako. Barem meni. Ako ne prihvatiš ovaj nivo oslovljavanja ti samo " reci.

Iako smatram da sam intelektualno znatno inferiorniji od naprijed spomenutih persona, učesnika u polemici, i ja bih, poštovani "VišEgrade" sa Tobom rado ušao u polemiku oko BORS-a. Ti si me inicirao na to. Samo kad bi mogao jasnije fiksirati misaone repere oko kojih se ne slažemo. Evo, pokušaću pratiti nit Tvoga razmišljanja. Misao po misao. Mada to nije lako.

Ne brani ga od mene

  1. Ne znam u kakvim si odnosima sa Draženom Perendijom i to mi je " irelevantno.
  2. Ti kažeš da sam, u jednom od prethodnih postova, hvalio Dražena Perendija. Ja odgovaram da " jesam.
  3. Ti kažeš da je njegov doprinos revitalizaciji "Žice" veliki. Ja mislim da je " ogroman. Znam i to da je stečajni upravnik morao, bukvalno, da bježi pred razgoropađenim Draženom. Naime, namjera je bila da se sprovede stečaj u fabrici koja uspješno radi: radnici primaju redovne i solidne bruto-plate, a stara dugovanja se uredno servisiraju. Ako se ne varam radilo se o pokušaju namještaljke da Petar Đokić (zamislite ironije, danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite) kupi fabriku bud-zašto! Dražen je taj pokušaj " raskrinkao.
  4. "U jednom postu se navodi da je on imućan čovjek". Veliš ti. Kažeš i da sam "pljunuo po Draženu". Te tvrdnje, najblaže rečeno, ne korespondiraju sa istinom. Da ne koristim grublje riječi. Ko ne vjeruje nek pročita moj post broj 26435 od 10. 02. 2011. Ja jesam naveo da Dražen ima u fabrici 2. 000 KM platu plus meni nepoznat iznos od boračke organizacije. Dalje sam tvrdio da moja porodica ima znatno manja primanja, ali da ja još nikad nisam primio borački dodatak, jer ga smatram ponižavajućim. Tvrdio sam i da naša borba treba da se odvija sa ciljem da se borcima vrati dostojanstvo i ponos a ne "veći komadi mesa" (parafraziram osnovnu nit vlastitog razmišljanja). Neću da citiram sam sebe, ali koga zanima neka pročita misao doslovce u postu 26435 od 10. 02. 2011. , i to dio napisano velikim slovima. To što sam mislio, rekao sam tu. I sad čvrsto stojim iza rečenog. Ništa nisi Ti, poštovani "VišEgrade", rekao čime bi me pokolebao.
  5. "Jedno je sigurno on je bio i ostao borac", tvoje su riječi. Nemam ništa drugo reći nego " potpisujem mišljenje kao da je moje vlastito!

  6. Dalje mi je Tvoj tok misli vrlo nejasan. Rečenicama ne uspjevam da uhvatim smisao. Ako sam dobro razumio, kažeš da je u višegradskom Opštinskom odboru BORS-a urađeno mnogo više nego u Rogatici, a da ja napadam republičku boračku organizaciju? Opet " ništa sporno. Barem za mene. Ne tako davno, nezvanično, nuđeno mi je da me kandiduju za predsjednika OO BORS-a Rogatica. Pošto je to bilo od strane političke partije " nisam pristao. Nisam želio da me tu instalira politika, pa da moram da protežiram njihove interese. Drugi jesu. Svakom svačije, rekao bi naš narod. Oštro se protivim takvoj praksi i zagovornik sam (o čemu sam ovdje pisao više puta) da predstavnici boraca ne smiju biti stranački aktivisti. Oduvijek sam to mislio, mislim to sada i mala je vjerovatnoća da ću to mišljenje i u budućnosti promijeniti.
  7. Dalje navodiš "favorizovanje" kao moj misaoni grijeh. Koga favorizujem, u odnosu na šta! ? Da li sebe u odnosu na Dražena?? Ma koliko se trudio ne mogu da nađem osnovu poredibilnosti! Znam da je Dražen prijeratni pravnik. I ja mnooooogo više cijenim prijeratne diplome stečene na "državim" fakultetima. I sam sam prijeratni student-dodiplomac. Pa Željko Tomić mi je bio profesor na fakultetu!!! Prije par mjeseci sam jednog "diplomiranog menadžera" "kupovnog fakulteta" pitao za djela Pitera Drakera i Isaka Adižesa, trebale mi neke njihove definicije; nije ni čuo za ove autore a kamo li pročitao nešto njihovo, a oni su utemeljili menadžment kao naučnu disciplinu! Što se tiče, pak, moga favorizovanja: ko, šta, kad, gdje, kako, zašto je favorizovan, u odnosu na koga? Ne kontam šta je "pisac želio reći". Misli ti nisu inherentne. Ne niječem da si, možda, premašio saznajne mogućnosti moje malenkosti.


Generalno gledano, obojica mislimo da je Dražen (bio i ostao) dobar borac i čovjek. Tu se " slažemo! Nije isključeno da ćemo nas dvojica uskoro popiti kafu skupa. Dražen i ja. I tada ću mu reči ovo što sam pisao u postovima. Ako on to nije već pročitao. A možeš mu i Ti prenijeti detalje, ne branim. To što mislim da je njegov i Patelijin potez otkazivanja boračkih protesta izdaja boračkih interesa " mislim. I dalje mislim tako. No, to ne znači da sam generalno diskvalifikovao Dražena Perendiju, kao čovjeka i demobilisanog borca, nego da sam duboko ozlojađen tom njihovom odlukom. Kao, uostalom, i radom BORS-a uopšte.

Trenutni položaj boraca u RS najbolji je pokazatelj kvaliteta rada rukovodstva BORS-a. A Dražen Perendija je dio tog rukovodstva. Bitan dio. Mada iskreno mislim da je on morao da proguta ono što se ne guta kad je pristao na odgađanje protesta. Ubijeđen sam u to.

Ima onaj vic kad je neki rmpalija tukao Hasu. On mu udari šamar a Mujo podvikne: " Eeee "ajde čik ga još jednom udari"! Rmpalije opet zvekne Hasi Šamar. Sve ovo se ponavljalo sedam-osam puta. Dok Haso, ošamućen i u šljivama, ne zavapi: "Nemoj me, Mujo, matereti više ti braniti od njega"! Tako i ti, poštovani "VišEgrade" nemoj, molim te, braniti Dražena od mene. Nema potrebe. Šta mislim o čovjeku rekao sam u postu 26284 od 28. 01. 2011. , šta mislim o odustajanju od boračkih protesta kaže sadržaj i naslov posta 26435 od 10. 02. 2011.

Nisi mi, poštovani "VišEgrade", mišljenje promijenio ni za "jotu"! Ne zato što sam tvrdoglav, čak naprotiv! Ja sam čovjek koji jeste u stanju da koriguje svoje mišljenje; onaj ko nije u stanju da koriguje mišljenje više voli sebe nego istinu. Meni je istina najdraža ("Amicus Platon, sed magis amica veritas" - Drag mi je Platon, ali mi je draža istina). Samo mi moraš podastrijeti argumente pa da prihvatim korekcije. Ovako" pucao si ćorcima.

Oni pušu mi ga duvamo

Ti (možda) misliš da sam ja neuljudno napao BORS? Na osnovu onoga što mi (trenutno) jeste na raspolaganju ja mislim sljedeće. Da je BORS parazitska organizacija koja radi na štetu boraca. Prihvata ponižavajuće ponude vlasti samo da bi funkcioneri BORS-a zadržali privilegije i prinadležnosti koje imaju, a nisu male. Mislim da godinama sakupljano (opravdano) boračko nezadovoljstvo nije smjelo biti razvodnjeno i rasknjiženo sa bijednih 120 KM. Najviše žalim zato što znam da sve ovo vlasti rade planski, smišljeno, perfidno i u svoju korist. Svjesno su to učinili na početku godine, na početku rada nove vlade. Potpirili su nezadovoljstvo, doveli u sumnju da (ne)će biti isplaćen borački dodatak, onda su ga isplatili a mi smo zgrabili bijedni dodatak k"o krme masnu krpu; sad nam komotno mogu reći: "Pa šta sad opet hoćete? Dali smo vam što ste tražili, ne budite bezobrazni, niste vi jedina populacija u RS o kojoj vlada treba da misli"! Razdužili su nas za cijelu ovu (2011. ) godinu dana. A, opet, naredna godina je izborna i tada dodatak ni slučajno neće biti doveden u pitanje. Dakle, jednim perfidnim potezom skinuli su nas sa" (hm, da ne budem baš vulgaran) sa "dnevnog reda" za naredne, ne jednu, nego pune dvije godine. Otresli su nas kao slinu, po ko zna koji put.

A ja mislim da je suština onoga što borci osjećaju potreba da im se vrati dostojanstvo i ponos a ne da im se daju mrvice koje padaju sa ministarskih, prebogatih trpeza.

Ima jedan eksperiment sa žabom. Većina vas je čula za njega. Mislim da je veoma adekvatan i slikovit za ovu situaciju. Naime, ako žabu ubacimo u vrelu vodu ona će odmah iskočiti. Ako je, pak, stavimo u vodu normalne temperature, pa veoma postepeno i pažljivo podižemo temperaturu vjerovatno znate šta će biti? Žaba neće iskočiti, skuvaće se, a da to neće ni primijetiti. Upravo ovo su nama, borcima, "naše" vlasti uradile. Obarile su nas i skuvale a da većina nas nije toga ni svjesna.

Kako ja vidim BORS: kao brod na uzburkanom moru u čija jedra, po potrebi, pušu sve političke partije, a ponajviše vladajući SNSD. Nije problem što oni pušu nego što to čine tako da brod sve više otiskuju na nemirno more, sve dalje od sigurne obale. Guraju ga tamo gdje oni žele. A kapetan(i) broda ili to ne shvata ili shvata ili je primio sinekuru koja ga sprječava da zakrene kormilo u pravom smijeru. Vlasti pušu a mi "ga duvamo"! Po stoti put zaredom!

Jedna mala digresija od teme polemike. Ako li si mi u tekstu našao slovnu grešku (Dražen-Dražan), prihvatam, dešava se. Pa" možda mi se omakne poneka i "teža" greška od slovne. Dugogodišnje pisanje podrazumijeva odlično poznavanje jezičkih i pravopisnih normi, ali novinari nisu, prevashodno, stručnjaci za jezik. Navikao sam da moje tekstove pregledaju profesionalni lektori i pripremaju ih za objavljivanje. Mogu se pohvaliti da se ne umore sređujući moja pisanija, jer sam sklon autokrekturi i autolekturi. Jedino nisam sklon autocenzuri. Vidi se iz mojih napisa. No, ako si svojom primjedbom htio da ukažeš da ne znam pisati, nemoj to činiti više. Nemoj molim Te! Jer sam jednom tako izazvan, pa može se reći čak i od " kolege, o njegovih osam rečenica napisao osam stranica analize. Suzdržaću se (ovog puta) u pogledu komentarisanja grešaka koje sam u Tvojoj polemici zapazio. A našao sam ih šest i onda sam prestao da brojim.
Idi na stranu - |listaj dalje|