fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bors - 26292 - 28.01.2011 : Vuk Gradinski Republika Srpska - best (1)

(Ne)boračka organizacija


Nisam član BORS-a niti spadam u kategorisane borce ali, imajući u vidu činjenicu da živim i radim na prostorima na kojima djeluje ovo udruženje, poznate su mi i neke stvari u vezi sa funkcionisanjem istog.

BORS (nastala 1993. godine) je udruženje građana-nevladina organizacija koja, za razliku od većine drugih NVO, nema strani izvor finansiranja, nema nikakav sem opštinskih i republičkog budžeta na koje se od osnivanja zalijepila.

Kategorizaciju boraca vrši BORS a uvjerenja o kategoriji daje nadležno ministarstvo. Rezultat toga je da su u velikoj većini svi borci 1. kategorije, da je inflacija prvokategornika rak-rana koja razjeda BORS. Sve sami elitni borci, i onaj što je sponzorisao rovaše i Željkov drug što je prevozio čorbu u Sokocu. Plus velike ribe, bez čijeg ratnog bavljenja biznisom "borci ne bi imali šta jesti ni ispucati".

Kod nas važi staro pravilo da onaj koji daje pare iz budžeta (dakle: zajedničke, narodne) i odlučuje ko će da ih troši. Stranke na vlasti upravljaju budžetima pa je uobičajeno nepisano pravilo da predsjednike opštinskih boračkih organizacija bira opštinski odbor stranke na vlasti, odnosno, u najvećem broju slučajeva predsjednik tog odbora lično, iz reda podobnih i sebi odanih likova koji imaju kakvo - takvo učešće u ratu.

Svi dosadašnji predsjednici BORS-a na republičkom nivou bili su ili jesu političari isključivo iz zapadnog dijela Republike Srpske, valjda zbog blizine centru moći koji ih postavlja. Borci iz istočnog dijela u rukovodstvu republičkog BORS-a imali su poslednjih petnaestak godina izvjesnog Mihajla Parađinu sa Pala, koji je podoban svakoj vlasti, a za koga na Palama malo ko zna gdje se i kako borio.

Dugo godina imali smo situaciju da je borce vodio i predstavljao Borislav Bojić, predratni vatrogasac iz Prijedora, koji je istovremeno bio i poslanik u Skupštini RS i potpredsjednik Srpske demokratske stranke. To je dovodilo do nonsensa kao npr. da predsjednik BORS glasa za premijera Branu Miljuša, klasičnog dezertera.

Sadašnji predsjednik i vođa boraca Pantelija Ćurguz došao je na funkciju linijom SDS-a ali je promjenom vlasti i on promijenio stranačke boje tako da ga je u dobijanju novog mandata podržala partija "Milorad Dodik". Sada je Panta u procijepu između boračkog nezadovoljstva i šefove volje.

Režim nema sredstva za isplatu boračkog dodatka, a to je 2, 80 maraka za svaki provedeni mjesec u zoni borbrnih dejstava, što će reći 120 maraka godišnje ili 10 maraka mjesečno za prvokategornike. Eto zašto je dobra (za režim) kategorizacija koja je proizvela inflaciju boraca. Nije isto dugovati po 100 maraka za 200. 000 ljudi i dugovati po 1000 maraka za 20. 000 ljudi, jer će vas ovi drugi za te pare pojesti.

Sve ovo napisah iz razloga što smatram da borci sem iluzije da im nešto pripada u suštini nemaju nikakva primanja po osnovu zasluga iz rata. Za stvarna boračka prava treba se tek izboriti. Ipak treba od nečega i početi a to neka bude i ova milostinja koju im sada ne daju.
Idi na stranu - |listaj dalje|