fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

dezerteri - 26273 - 26.01.2011 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Dezerteri


Dezerteri, dzerteri, dezerteri... Odakle vam hrabrost da kažete kako ste vi bili pametni a mi glupi nismo skontali šta se radilo u toku rata?

Činjenice pokazuju da je 95% Srba podržalo SDS, vjerovali smo da vode narod u spas ali smo znali i to da političari kradu. Podržalismo ih zato što je u tom momentu velik zlo prijetilo od SDA i HDZ-a. Onih 5% Srba koji nisu podržali SDS, živili su u gradovima koji su bili pod muslimaskom kontrolom i zbog toga nisu mogli da ispolje svoje mišljenje ali su muslimani znali da misle isto kao i onih 95% i zato su ih gledali kao i sve ostale Srbe.

U to vrijeme SDS je krao i svaka vlast na ovom svijetu bi isto radila. Pa i Amerika smišlja sa kim da zarati da bi pravila novac. Nema političara na ovom svijeto koji nebi radio onako kako su naši političari radili. Zašto se političari bore da doću na vlast?

Svi smo mi znali da se rade veliki poslovi i od toga prave velike pare ali isto tako smo znali ako se povučemo sa linije odbrane da smo ugrozili i svoju nejač.

Mnogi koji to nisu doživili i ne mogu danas da shvate da je borbena linija na nekim mjestima u Sarajevu bila manje od 100m a naša djeca se igraju na ulici ne svatajući da ih prati budno oko neprijatelja.

U vrijeme dok sam bio komadant bataljona, zbog političara i njihovih bezobrazluka sam morao da održavam sastanke sa vojskom, zato što su prijetili da neće izaći na borbenu liniju dok im se ne udovolji njihovim Zahtjevima.

Zamislite danas neku vojsku koja ucjenjuje vlast da neće ratovati iz nekih razloga. Bez obzira na prijetnju, nikada se nije desilo da vojska nije izašla na liniju odbrane.

Za mene su dezerteri jedni od najvećih izdajnika i danas se treba boriti da takvi ne dobiju odgovorne funkcije, jer su to sebični ljudi i misle iskljčivo na samog sebe.

Navest ću vam jedan primjer koji se desio u vrijeme kada sam ja bio komadant.

Moj drug je u zimu '92 godine dobi dozvolu da ode u Srbiju. Tamo se zadržao više od 5 mjeseci. U međuvremenu sam ja došao na mjesto komadanta tog bataljona. Pošto je bataljon imao veliki broj dezertera, ja sam odlučio da podnesm tužbu prtiv svih koji su odsustvovali iz jedinice duže od 3 mjeseca a nisu imali odobranje od komande. Među dezerteriima je bio i taj moj drug. Kada se moj drug vratio iz Srbije čekao ga je poziv za Vojni sud.

Komanda koja je bila prije mene, nije dobro vodila evidenciju, nije mu upisala učešće u ratu od aprilao '92 pa do odlaska u Srbiju. Ja sam mu obećao da ću pokušati da nađem spiskove po kojima je on dobijao novčanu pomoč ili se vodio na straži ali mu neću svjedočiti da sam ja sa njim stražario iako smo zajedno stražarili po Omladinskoj ulici. Dao sam mu objašnjenje da sam protivnik svjedočenja jer će sutra dezerteri doći i potplatiti ljude koji nemaju hljeba da jedu da bi im ovi svjedočili za učešće u ratu.

Nažalost to se danas obistinilo i dezerteri mogu da potplate za svjedočenje ako im treba da su bili u ratu ili obrnuto, ovisno od namjene za koje im potrebe služi to svjedočenje.

Dezerteri, stidite se ako ste se vratili u svoju zemlju i pokušavate da oprvdate svoje bjegstvo sa tim kako ste bili pametniji i vidovitiji od nas koji smo ostali do kraja.
Idi na stranu - |listaj dalje|