fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

srebrenica - 2605 - 14.11.2005 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

Eksperti optužuju SAD zbog Srebrenice


NJUJORK (Tanjug) - Bivši zvaničnici Ujedinjenih nacija, eksperti i novinari iz više zemalja, okupljeni u istraživačkoj grupi za Srebrenicu, objavili su svoje viđenje događaja u tom bosanskom gradu, u kojem se ističe da je broj žrtava preuveličan, a dosadašnje verzije vlada, nevladinih organizacija i medija - nepouzdane.

U izveštaju na oko 200 strana pod naslovom: "Srebrenica i politika ratnih zločina", objavljenom na Internetu, navodi se, između ostalog, da su SAD potkopavale mirovne dogovore u BiH, postignute posredstvom UN i Evrope, kojima je rat mogao da se okonča još 1992. ili 1993.

Omogućavajući ilegalne isporuke naoružanja muslimanskim snagama, SAD su pomogle da se zone bezbednosti pretvore u poprište sukoba i "okidače" za NATO intervenciju. U saopštenju ove grupe istraživača za javnost, objavljenom 12. jula, navedeno je da je od 40. 000 stanovnika Srebrenice pad te enklave preživelo najmanje 38. 000. Bilo je ubijeno oko 2. 000 muslimana koji su pobegli sa 28. divizijom, uglavnom u borbama. Ali stotine su takođe ubile paravojne formacije i grupe plaćenika, tvrdi se u saopštenju.

SAD su u izveštaju direktno optužene da su ilegalnim isporukama oružja muslimanima minirale napore UN za demilitarizaciju zaštićenih enklava. Precizirano je, uz ostalo, da su Amerikanci to činili avionima S-130 herkules koji su noću pristizali na tuzlanski aerodrom. Operaciju je vodila, navodno, Odbrambena obaveštajna agencija SAD (DIA). Grupa tvrdi i da su snage muslimana u Srebrenici, uprkos sporazumu o demilitarizaciji, bile dobro naoružane i da su imale naređenje da provociraju srpske snage.

Muslimanski general Sefer Halilović potvrdio je u svom svedočenju pred Tribunalom da je bilo najmanje 5. 500 pripadnika muslimanske 28. divizije u Srebrenici, kao i da je uredio isporuku najmanje osam helikopterskih tovara sofisticiranog naoružanja, stoji u izveštaju grupe. Za uveliko prihvaćenu u javnosti verziju o genocidu koji su izvršili Srbi uveliko je, prema uverenju ove grupe, zaslužna bivši američki državni sekretar Medlin Olbrajt, za koju je navedeno i da je postavila najveći deo osoblja Haškog tribunala.

U izveštaj je uvrštena i izjava bivšeg koordinatora za civilna pitanja UN Filipa Korvina, koja glasi: "Ono što se dogodilo u Srebrenici nije bio izdvojeni veliki masakr muslimana od strane Srba, već niz krvavih napada i protivnapada tokom trogodišnjeg perioda, koji dostižu vrhunac u julu 1995. Štaviše, verovatnije je da broj poginulih muslimana nije veći od broja Srba u Srebrenici i okolini.
Idi na stranu - |listaj dalje|