fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bors - 25936 - 28.12.2010 : Zoran Janković Republika Srpska, Rogatica - best (1)

BORS (1.dio)


"Eeeeeevoooooo reeeeešeeeenjaaaaaa"

Imponuje to što je istinita životna priča i moje pisanje zaintrigiralo mog (univerzitetskog) profesora Željka, kao i jednog takvog ratnika kakav je Luna. Ako je to TAJ čovjek koji mislim da jeste. Ne znam ga lično, već samo po čuvenju. Njegovom " naravno. Ne mome. Mene su, onih par godina dok sam radio na RTRS-u i živio na Palama, često pitali da li smo Luna i ja rođaci. Govorili su da fizički mnogo ličimo a isto nam je i" "ko razumi " shvatiće". Rječju: nisam ima čast nikad da lično upoznam Lunu.

A Željko Tomić" heh, Željko" Moram vam još samo ovo ispričati o njemu, pa ću onda preći na temu. "Naletio" on ljetos do mene u Rogaticu. Žuri on žurim ja. Na parkingu se našli. On na proputovanju, ja napustio radove na imanju. Samo da se vidimo i progovorimo koju. Mene čekaju čeljad usred otkosa, njega drugar sa autom i obaveze već dogovorene negdje u Srbiji. Donio mi fleš-stik koji mi je obećao jednom davno zbog neke pričice koju sam napisao na sajtu. Niti sam ja pisao da bi dobio poklon niti on poklanja da bi platio pisanje. Još uvijek čuvam i koristim taj stik.

Pričamo "dvjesta na sat", upadamo jedan drugom u riječ, ne završavamo misli a druge već započinjemo" k"o polupijane seoske lole na sijelu. Ustvari želimo jedan drugom što više toga da ispričamo za kratko vrijeme. I pričam mu ja tako nešto o pokojnom Momiru Jeftiću - Struji kad mu suza zaiskri u oku. Zakloni rukom oči od mene, kao sunce mu smeta, pa stavi sunčane naočare. Bi ga stid suze. Čuje stid! Je*eš čovjeka koji suzu ne može pustiti, bježi ti od takvog! Eto zato ovo ispričah.

Vraćam se na temu.

Često sam razmišljao šta je ključni problem što sve u RS ide "naguzičke" od rata naovamo. Analizirao, sintetizovao, indukovao, dedukovao, uopštavao, apstrahovao" i još bih umio mnogo teških riječi i misli nabrojati. Međutim, obrni-okreni sve se vrti oko jedne riječi: Politika. Svi problemi izviru odavde, kao i sve riječi koje su naša noćna mora: politokratija, političari, politizacija, političke elite, politička privatizacija" Nije važno koliki doprinos ste dali stvaranju države, koliko ste obrazovani, pametni, sposobni, koliko je impresivan vaš lični subjektivitet, već je najbitnije koju partijsku knjižicu imate u džepu. Svaka partija obećava, laže-maže samo da pridobije što više članova. Članovi im, opet, trebaju da bi, kako Željko lucidno a metaforički reče, zadovoljili "krugove pakla". Da je masovnost partije krucijalna stvar SFRJ se nikad ne bi raspala jer je, početkom devedesetih godina, SKJ brojao više od dva miliona članova. A država pukla k"o fišek!

Koliko je besmisleno politizovanje svih segmenata naših života pokazuje činjenica da svi direktori imaju knjižice po nekoliko partija. Barem onih najznačajnijih. A ako nemaju, čim "namirišu" da bi određena stranka mogla doći na vlast odmah mijenjaju dresove. Sve to dovodi do grotesknih anomalija društva. Evo samo nekoliko primjera iz Rogatice.

  • Milorada Jagodića, Titinog komunistu, dugo su ubjeđivali da se učlani u SDS. Odbijao je sve dok nije rat odmakao i dok mu nije postalo jasno da nema nazad, kao i to da SDS neprikosnoveno vlada. Učlanio se u SDS. A onda su ga SDS-ovi "prvoborci" počeli prozivati zbog kasnog učlanjenja. "Posljednji sam od vas ušao u SDS, posljednji ću i napustiti stranku", dao je tada (ponovo) "časnu riječ" doskorašnji Titov komunista. "Teško bolestan" (hemoroidi dobijeni od pretjeranog sjedenja) oslobođen je vojne obaveze i upućen na radnu obavezu. Tamo je, kao direktor, izdejstvovao privatizaciju "Agrokombinata" koji je, bukvalno, pola Rogatice. Agrokombinat je za Rogaticu ono što je Agrokomerc za Cazinsku krajinu. Danas se režu cijele fabrike iz sastava "Agrokombinata" u staro gvožđe. Željko, nema više "Sladare" na ulazu u Rogaticu! Nestala je! Vjerovao ili ne, izrezali su je i cijelu prodali u staro gvožđe. Stado od 1. 000 ovaca više ne postoji. Čistokrvna grla konja Ergele "Borike" po kojoj je poznat cijeli ovaj kraj, jer je posljednja oaza bosansko-brdskog konja (autohtona vrsta u izumiranju) završavaju u salami. Poslovni prostori se krčme i prodaju po babi i po stričevima. Radnici su otpušteni i šutnuti kućama. Ostalo ime se dužno preko 30 plata i doprinosa. I oni koji imaju uslov za penziju ne mogu otići jer im godinama nisu uplaćivani doprinosi. Poslije ovako "uspješnog" rukovođenja u Agrokombinatu Jagodić je prešao u SNSD i imenovan za direktora Šumskog gazdinstva "Sjemeć", najvećeg rogatičkog bogatstva. Nezakonito je primio dvadesetak članova SNSD-a u "Sjemeć" gdje srednjoškolci imaju plate po 800 KM. U kancelarijama fizički više nema mjesta, uskoro će početi sjediti po hodnicima. Smijenio je sve poslovođe koji nisu htjeli uzeti člansku knjižicu SNSD-a, a za otpremače imenovao jedva punoljetne dječake čija je najjača kvalifikacija lijepljenje SNSD-ovih plakata u predizbornoj kampanji. Ni to mu nije bilo dosta pa se kandidovao za narodnog poslanika u NSRS. Prije neki dan dobio je kolac u glavu. Neko ga odalamio iz mraka. Sumnjivo je ("samo") pola Rogatice. Plus Gavrilo Bobar jer mu je Jagodić "kresnuo" ljubavnicu (neko je stavio na ovom sajtu pjesmu o tom događaju pod imenom "Čudna jada Jagodića Milorada").

  • Primjer drugi. Milan Marković, takođe bivši komunista i direktor u vrijeme vladavine SDS-a, čuvši da roditelji Milorada Dodika ljetuju u Crnoj Gori, hitno je otputovao dole. Upratio je na kojoj plaži se Milovi matorci kupaju, isfolirao obezbjeđenje i došao do Milovog oca. Predstavio mu se i rekao kako su, zaboga, dalji rod preko ženine familije. Milov ćaća ga je "naparadao" s noge na nogu jer Markoviću nije bilo poznato da je ovaj ogranak dinastije u međusobnoj zavadi; da godinama ne govore. No, Markovića to nije obeshrabrilo. Našao je neku drugu vezu sa vladajućom dinastijom i danas suvereno vlada Rogaticom. Primljen je na određeno vrijeme u "Sjemeć" gdje je pomoćnik direktora. Da li je to ikad bilo i da li će (ikad više) biti da se radnik primi na određeno vrijeme a onda imenuje za pomoćnika direktora! ? Službenim vozilima "Sjemeća" razvozio je đedove i babe da glasaju, a tokom cijele predizborne kampanje sve resurse "Sjemeća" stavio je na raspolaganju SNSD-u.

  • Primjer treći: "Pinki je vidio Tita". Ivana Perišić, diplomirana "difovka" fakulteta u Stambolčiću (za one koji ne znaju jedna stroga selendra, neviđena zabit desetak kilometara udaljena od Pala) bez radnog iskustva, danas je savjetnik načelnika opštine Rogatica. Do juče je vodila privatnu plesnu školu i to joj je bila najjača profesionalna referenca. Vukla me je za rukav i umiljavala mi se: "Čika-Zorane, Vi (da, obavezno mi je persirala) ste čovjek koji svojim shvatanjima nadrasta ovu malograđansku sredinu"! Ulagivala mi se godinama jer je od mene imala gratis reklamu na radiju i besplatnu kino-salu u Centru za kulturu. Što nikad ni od koga drugog nije mogla dobiti. Ja naivčina mislio da pomažem osobi čija razmišljanja prebacuju rogatičke zaseoke i stimulišem pozitivne društvene trendove. Ali " avaj! Kad se dohvatila vlasti, upoznala Milorada Dodika i slikala se sa njim (lično mi se time hvalila sva ushićena k"o Pinki kad je vidio Tita; kao pubertetlija poslije prvog poljubca), počela me je uhoditi i prijavljivati šefici da sam izašao sa radnog mjesta da popijem kafu sa poznanikom koji je izašao iz bolnice pa hoće da mi ispriča šta ga je to snašlo. Zabranila je, ova diplomirana difovka fakulteta u Stambolčiću, svim budžetskim korisnicima da kupuju u bilo kojoj radnji čiji vlasnik nije član SNSD-a. "Namontirala" je konkurenciji inspekciju da bi otvorila vlastitu teretanu. Pitanje je da li plaća zakup prostora i dažbine državi? Organizuje podjelu novogodišnjih paketića za djecu iz najjačih rogatičkih preduzeća, a zarada ide, naravno, lično njoj. Nek se samo usudi neki direktor da ne prijavi djecu da im difovka podijeli paketiće! Ili nek odbije da bude "sponzor" kad ga difovka za to "zamoli". Vidio bi do kada bi bio direktor. Jer ona od pet radnih dana četiri provodi u Banjaluci. Prvog dana kad sam napustio posao u Centru za kulturu Rogatica u Likovnu galeriju "Radenko Mišević" dovela je svoju djecu i ekipu RTRS-a. Snimali su zvanično aerobik, a zapravo reklamu za njenu privatnu školu. Zamislite aerobik u Likovnoj galeriji. Zato su mene morali ukloniti odatle jer ja te nebuloze ne bih dozvolio. Po cijenu da dobijem otkaz.

    Primjer četvrti. U rogatičkoj "Elektrodistribuciji" tačno na mjestu gdje je nekad stajala Titova slika već godinama stoji fotografija Milo(k)rada Dodika; do nje načelnik opštine Radomir Jovičič pa SNSD-ov odbornik Radenko Gladanac.

    Mogao bih ove anomalije i paradokse nabrajati do u nedogled. Kao i vi u svojim sredinama. A nažalost isto tako i na nivou države. Nego" gdje je tu rješenje? Što bi rekao velikan srpskog glumišta, pokojni Zoka Radmilović u kultnoj pozorišnoj predstavi "Radovan lll": "Eeeeeevoooooo reeeeešeeeenjaaaaaa". Potrebno je ove odredbe (naravno priređene i uobličene od strane pravnika) inkorporirati u naše zakonodavstvo:
  • Idi na stranu - |listaj dalje|