fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bors - 25924 - 27.12.2010 : Luna - best (0)

Budućnost boračke organizacije


Želim da kao borac dam punu podršku Zoranu Jankoviću za kritiku boracke organizacije i njenog rukovodstva. Naime, BORS je potpuno otuđen od boraca i vodi neku svoju politiku koja je pogubna za svu boračku populaciju. Doduše, oni povremeno podrže i mali broj pravih boraca i onda te rijetke poteze koriste kao odbranu od kritike. Suština je da borci iz godine u godinu gube dio svojih stečenih prava, tako da ih sad već počinju proganjati. Skoro da im, kad nešto traže kažu da bi dobro bilo da nisu učesnici rata.

A od Ćurguza, Slavuja, i još nekoliko njih su napravili heroje. Pantelija je bio komandant i borac, ali takvih je bilo na hiljade. Slavuj i Dukić su bili u logorima dok smo mi krvarili, i kad su izašli iz logora, unovčili su te svoje patnje iako su oni bili civili koji su svojom naivnošću pali u ropstvo. Treba ih nagraditi kao civilne žrtve rata, a ne dati im da vode državu.

A Boračka organizacija vrši izbor rukovodstva i u opštinama i u Republici pogrešno. Evo primjera za to: zar ne bi bilo logično da, kada se bira rukovodstvo opštinske boračke organizacije i BORS-a, da se raspiše konkurs i postave uslovi koje mora zadovoljiti taj predsjednik. Recimo, da je uslov da bude borac 1. kategorije, da je odlikovan, da navede da li je ranjavan, da li je invalid, da li ispunjava uslove što se tiče stručne spreme, da navede koliko je proveo vremena na prvoj liniji i koliko je vremena proveo u odbrani cijele Republike, a ne samo opštine gdje mu je kuća. Zašto to govorim, zato što je većina pripadnika Specijalne brigade MUPa RS recimo boravila u bazama i djelovala na području cijele države u ratnim dejstvima. Baš kao što su to nekada radile proleterske brigade. E sad kada se bira rukovodstvo na nivou opštinske organizacije, potreban je prijedlog mjesne boračke, što neko ko je čitav rat mijenjao ratišta i nije branio samo svoje selo, tesko da može ostvariti. Neko ko je branio samo Miliće ili Dubicu, lako će dobiti tu podršku, a šta da rade oni koji su ratovali po mjesec dva u Nevesinju, Zijemljima, Ravnom Nabožicu, Ozrenu, Stolicama na Majevici, Ključu, Budimlic Japri, Trebinju, Bihaću, Jajcu, Sarajevu, Ilijašu, Vogošći, Rajlovcu, Vracama, Dobrinji itd...... I sad mi treba podrska mjesne boračke organizacije? Pa kako da je dobijem? To su potpuno nerealni uslovi i to se mora promijeniti.

Isto tako se mora ispoštovati uslov da se bude borac 1. kategorije. Ovako imamo više boraca 1. kategorije nego što je bilo učesnika rata. Zna se po zakonu koliko je trebalo da se provede na prvoj liniji i u borbenim dejstvima da bi neko bio kategorizovan. Recimo u Specijalnoj policiji je po sadašnjim propisima dovoljno da si bio na spisku operativnog dijela brigade da bi ti u MUP-u dali potvrdu da si borac 1. kategorije. To je bez veze! Neki ljudi su pratili komandire i komandante i vozili ih, a komanda ih je vodila u sastavu operativnog dijela, pa su oni sada borci 1. kategorije. Ili su bili pripadnici operativnog dijela ali su izbjegli većinu akcija i boravili u bazi, i opet dobiju potvrde da su borci. Tako je vjerovatno i u vojnim jedinicama.

E ovo pod hitno treba mijenjati po cijenu da se formira paralelna boračka organizacija bi za pocetak okupljala borce 1. kategorije koji mogu da dokažu da su stvarno ratovali i ostvarili to pravo. A kada ojača ta organizacija koja bi vrednovala prave borce, onda bi se uz dobro rukovodstvo mogli ponuditi kao jedina prava organizacija koja stvarno zastupa interese pravih boraca.
Idi na stranu - |listaj dalje|