fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

istorija_srba - 25899 - 25.12.2010 : Sokolac - best (0)

Izveštaj Kralju Aleksandru


IZVEŠTAJ Kralju Aleksandru po povratku iz Splita (i drugih krajeva tadašnje Hrvatske) 1919. godine, iz beleške sekretara vojvode Živojina Mišića, gocpodina Milopada Pavlovića.


Iz svega što sam čuo i video, ja sam duboko zažalio što smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice... Svi oni jedno misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš... stvar je propala...

Ništa se ne može zajaziti, ničim što bi joj se ponudilo. Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih političkih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti; dati im njihovu državu.

Granice će biti gde ih mi povučemo, a mi ćemo ih povući ne onde gde naše ambicije izbijaju na površinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu; gde kaže jezik i običaji, tradicija i najzad gde se sam napod po slobodnoj volji opredeli, pa će biti i pravo i Bogu drago.

A Italijani? Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. Ja sam duboko uveren da se mi sa njima nećemo usrećiti... Ti su ljudi, svi odreda, prozirni kao čaša, nezajažljivi i u tolikoj meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih PODLACA, prevaranata i SAMOŽIVIH ljudi...

Ne zaboravite Visočanstvo, moje reči. Ako ovako ne postupite, siguran sam da ćete se ljuto kajati.
Idi na stranu - |listaj dalje|