fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poturice - 25826 - 19.12.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Muslimani u Bosni i Hercegovini


Stanovništvo islamske vjeroispovjesti u Bosni i Hercegovini se može podijeliti na tri velike grupacije.

Bosanski muslimani u Centralnoj Bosni

Ovo područje je dugo vremena bilo pod Turcima i jedino područje u kome je Islam pustio duboke korjene. Sarajevsko-tuzlanski bazen je dosta ravniji od preostalih dijelova Bosne i Hercegovine, pa su ga Osmanlije mnogo lakše kontrolisale. Islamsko stanovništo ovoga područja nastalo je prevođenjem katolika i pravoslavaca u muhamedovsku vjeru. Neznatan je genetski uticaj stanovnika naseljenih iz drugih turskih provincija.

Bosanski muslimani u Istočnoj Bosni

Tokom 19. i početkom 20. vijeka, Evropa je bila svjedok raspada multinacionalnih imperija i stvaranje nacionalnih država. Sve ovo je dovelo do prekrajanja granica, ali i masovnih progona stanovništva. Primjera radi, stvaranje Srbije kao nacionalna države je trajalo od Prvog srpskog ustanka (1804. godine) a završio se sa Prvim balkanskim ratom (1912).

O iseljavanju muhadžira iz Srbije već sam ranije pisao, a napomenuo sam da se sve ovo porazno odrazio na etničku strukturu Bosne i Hercegovine jer se u tom periodu u Podrinju, do tada isključivo srpskoj zemlji, naselio i veliki broj poturica koji nisu željeli da idu u Istambul. Bijeljina, Zvornik, Srebrenica, Goražde i Foča, do tada većinske srpske sredine, preplavljene iznenadno su naseljene muhadžirima iz Srbije i Crne Gore, koje postadoše slobodne države u raljama velikih imperija.

Naseljavanje poturica na područje Podrinja, ali i na prostore Centralne Bosne, bilo je moguće jer je ovaj region nakon Berlinskog kongresa 1878. godine ostao pod uticajem Turske imperije, uprkos činjenici da će kasnije evropske sile dozvoliti Austrougarskoj da aneksira ove prostore.

Bosanski muslimani u Cazinskoj krajini

Uticaj Turaka na Bosnu i Hercegovinu u vezi jačanju Islama bio je relativno mali. Uprkos ekonomskim pritiscima, proces islamizacije u Bosni i Hercegovini je tekao jako sporo. Zbog toga treba pomenuti jedan događaj koji je začajno uticao na islamizaciju Bosne i Hercegovine, a vezan je za protjerivanje stanovništva iz drugih evropskih zemalja.

Naime, Cazinsku krajinu su naselile poturice koje su protjerane iz Austrougarske monarhije, a koje su Turci sistematski naseljavali na tom području jer su im služili kao protivteža za Srbe u Vojnoj krajini ( područja RSK u Hrvatskoj i Krajine u Republici Srpskoj ).

Muslimani ovog dijela Bosne i Hercegovine su samo djelimično slovenskog porijekla. Uprkos tome i kod njih je preovladao "naš jezik", tj. srpski.
Idi na stranu - |listaj dalje|