fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

sokolje - 25688 - 03.12.2010 : Odrasli - best (0)

Sokolje - početak rata


Narod Sokolja nije nikako mogao da vjeruje da bi moglo doći do rata sa komšijama Srbima. Kako vjerovati da bi mogli biti napadnuti iz Zabrđa gdje su stanovali Aleksa, čija se kuća nalazila na silaznom putu u Zabrđe, Slavko-prodavač, Boro Lemez i mnogi drugi s kojima su izgrađena mnoga prijateljstva.

Kada je rat počeo u Sarajevu, na Sokolju je bilo mirno sve do 9. maja kada je na naselje u večernjim satima otvorena žestoka artiljerijska i pješadijska vatra. Tu veče na liniju su izašli najhrabriji dok je većina noć provela u podrumima sa puškama koje dobiše u kasarni Rajlovac. Spisak za dobijanje pušaka je naprevljen na osnovu rodbinskih i stranačkih veza.

Zauvijek će mi ostati u sjećanju to jutro, mirisao je behar i barut u isto vrijeme. Naredni dan izvršena je evakuacija žena i djece. Pošto je naredna noć protekla mirno, sutradan se većina vratila kućama glupo misleći da je rat gotov. Međutim, sljedeće večeri je bilo mnogo gora. Ima i jedan interesantan detalj vezan za tu veče: prve dvije granate su eksplodirale u Rajlovcu (vjerovatno je to bio znak za napad). Po mišljenju pojedinaca, bilo je i pokušaja ulaska pješadije u naselje.

Ipak, jedno je sigurno, negdje u augustu je jedna diverzantska grupa po noći došla do Crvene kuće. Nakon što su otkriveni, uslijedilo je povlačenje. Nekoliko dana kasnije, u Crvenoj kući, otkrivene su četiri protiv-tenkovske mine, IC dvogled, veća količina eksploziva, šljem sa petokrakom preko kojeg je bila navučena potkapa. Na travi se vidio trag prema kojem se moglo zaključiti da su vukli ranjenika ili nekog poginulog. Ovdje govorim o onoj Crvenoj kući za koju "Dijete" tvrdi da su u njoj zakopane kosti ispod stepenica.

Što se tiče Šemse Jusupovića, on jest dogovarao primirje sa Zabrđem, ali to je rađeno i na drugim mjestima. Mislim da je to mnogima smetalo i nekom je bilo jako stalo da Sokolje bude veliko ratište. On nije nikada prodao Sokolje, ali isto tako nije bio sposoban da bude i komadant, kao ni njegov nasljednik. Jer, da je bio sposoban za to ne bi na najkritičnijem mjestu, a to je potez izvor - Crvena kuća - Borina kuća, postavi samo tri rova (poslije njegovog smjenjivanja ih je bilo desetak). O ovome namjeravam da pišem nekom drugom prilikom.

Poštovani,

slučajno sam upoznat sa ovim prvim upadima srpske vojske u rovove iznad glavne kapije u Sokolju. Naime, krajem aprila i početkom maja muslimani su u više navrata otvarali vatru na kasarnu u Rajlovcu. Upravo u to, relativno mirno vrijeme, u više navrata sam svraćao u tu kasarnu, gdje su mi ispričali da su muslimanski snajperisti u više navrata provocirali (čitaj pucali na) one koji su ulazili / izlazili na glavnu kapiju. U cilju uspostavljanja ravnoteže, naši su u nekoliko navrata upadali i zauzimali rovove u kućama na brdu iznad glavne kapije. Vaši "branioci" bi se tada razbježali bez većeg otpora, ali bi ponovo zaposjedali te iste rovove kada bi se naši povukli.

Napad od 9. maja je isprovociran sa vaše strane. Mislim da su tada ispaljene dvije granate od 60 mm na poligon na kome se nalazila mlada vojska, ali ovo još treba da provjerim kod moga ujaka koji u to vrijeme bio oficir na službi upravo u toj kasarni.
Idi na stranu - |listaj dalje|