fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

sokolje - 25627 - 23.11.2010 : Dijete - best (1)

Sokolje


Prvi napad na Sokolje se desio 9. maja tačno u 19:18 i započeo je sa žestokom artiljerijskom paljbom. Nakom artiljerijske pripreme otpočeo je pješadijski napad na Sokolje iz pravaca Zabrđa u kome je poginuo predsjednik SDS Zabrđe.

Sledeća dva dana, 10. i 11. maja je trajalo je sporadično granatiranje. Nakon toga, 11. maja u 19:20 započinje žestoko granatiranje sa svim mogućim artiljerijskim naoružanjem. Gorilo je i nebo i zemlja. U 22:00 nastaje zatišje.

Komadant kasarne pukovnik Boško Miletić daje ultimatum tadašnjoj TO Sokolje da predaju oružje ili će sravniti sve sa zemljom. Komadant bataljona TO Sokolje odbija taj ultimatum te Miletic u 22:30 nastavlja granatiranje. Po našim saznanjima u tom granatiranju je učestvovalo 13 vrsta artiljerijskog naoružanja raznog kalibra i omo ke trajalo sve do ranih jutarnjih sati, tačnije do 5:00.

Pošto je komanda TO Sokolje dobila znak od jednog oficira JNA te isti ugovorio našoj delegaciji sastanak sa Boškom Miletićem i drugim njegovim suradnicima u kasarni 05. 04. i 06. 04. 1992. godine, kada je pao sporazum o zaduživanju pješadijkog naoružanja sa punim BK, i sredstvima veze. U pregovorima sa naše strane su sudjelovala četiri člana komande TO Sokolje, a sa druge strane pored Miletica tu su bili i oficiri bezbjednaci, logističari i drugi saradnici. Za vrijeme ulaska u kasarnu 06. 04. u kasarni je bilo 127 niških specijalaca, oko 600 pitomaca i veći broj rezervista i stariješina JNA.

O dogovoru koji spominje Feniks o predaji teritorije jednog dijela Zabrđa ništa nije tačno i nije bilo nikakve priče o tome. Šemso Jusupovića nije bio izdajnik i on se maksimalno zalagao za Sokolje i narod Sokolja.

O tome da li sam kompetentan da opisujem događaje iz rata neka drugi odluče na osnovu moje priče.

Pozdrav
"Dijete"
Idi na stranu - |listaj dalje|