fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rogatica_politika - 25536 - 10.11.2010 : Zoran Janković RS Rogatica - best (1)

Nova 'Knjiga o Milutinu' (3)


"Radio Rogatica" u procesu registracije svih elektronskih medija u BiH nije dobio dozvolu za emitovanje od RAK-a. Za registraciju je bilo potrebno 24 boda. Ocjenjivana su tri osnova. Program, za koji je bila odgovorna moja malenkost, dobio je 12 bodova. Finansije i tehnika dobili su 0 (nula) bodova. A za registraciju je, ponavljam, bilo neophodno dobiti 24 boda. O svemu ovome i RAK i ja imamo dokumentaciju. Tada su na vlasti u lokalnoj zajednici bili SDS i radikali. Ja sam (budala) i dalje mislio da je novinarstvo nespojivo sa članstvom u političkoj partiji. Niko me u Rogatici nije htio jer nisam bio ničiji (član). Bio sam sam svoj. Za mene pune četiri godine nije bilo posla. Pokušavao sam nešto raditi privatno. Hm, gdje će novinar biti trgovac. Propao sam u preduzetništvu. Jedina neslavna epizoda u mojoj profesionalnoj biografiji.

U međuvremenu sam podvio rep, otišao u Sarajevo, na matični fakultet, i uz dosta uvreda i neprijatnosti koje sam doživio od svojih profesora - diplomirao sam. Nekoliko godina radio sam kao "freelancer", pisao za novine i magazine, agencije, Web-portale. Sve honorarno, bez uplaćenog radnog staža, tako da mi je radna knjižica puna rupa kao švajcarski sir.

Kada je privatni Radio "303", stanica koja je registrovana na štetu opštinskog radija a sa namjerom da protežira političke ciljeve SNSD-a finansijski debelo "zaglavio" i vlasnik se obratio opštini za pomoć sjetili su se mene. Prihvaćen je moj prijedlog za prevazilaženje postojećeg stanja. Ponudili su mi mjesto direktora, a ja sam pristao pod uslovom da ne moram biti član nijedne partije. Za par godina vratio sam sve dugove, dobio dugoročnu dozvolu za emitovanje na deset godina (radio je ranije ilegalno emitovao) isplaćivao po 12 bruto-plata godišnje. S obzirom da su prihodi radija bili skromni sebi sam isplaćivao platu od 400 KM. Iako sa skromnim primanjim konačno sam počeo da vodim normalan profesionalni život dostojan čovjeka.

Kao uspješnom rukovodiocu iz oblasti medija ponudili su mi da vodim novoosnovani Centar za kulturu Rogatica. Bilo je to krajem 2007. godine. Pred načelnikom i predsjednikom opštine dao sam izjavu da nisam član nijedne partije, da nemam udio u vlasništvu Radija "303" i da nisam u sukobu interesa. Osnivač je od mene zahtijevao da osoblje Centra sačinjavaju zaposleni u Narodnoj biblioteci Rogatica na poslovima kulture. Da pokušam da ne duljim više nego što je neophodno: započeo sam posao u Centru. Za godinu dana organizovao sam više od 30 događaja iz oblasti kulture uključujući dva velika poklon-koncerta omladini Rogatice. Za Vaskrs: Maja Nikolić, "In vivo", "Vudu Popaj", za Preobraženje "In vivo", Slađana Delibašić sa plesnom grupom i Jellena. Organizovao sam događaj od republičkog značaja, Festival guslara RS, i za uspješnu organizaciju dobio zahvalnicu od Saveza. Ni punu godinu dana nisam radio ovaj posao a došlo je, u jesen 2008. do promjene opštinske vlasti; SNSD je dobio izbore. I tu ponovo počinje moja golgota.

Centru za kulturu za rad su odobrena preliminarna sredstva od 60. 000 KM. U hodu je trebalo da se snimi stanje u pogledu stvarnih potreba i rebalansom opštinskog budžeta odrede realna sredstva, jer je ovo bila prva godina postojanja i rada. Sredstva koja su mi u startu odobrena trebalo je da posluže samo za plate zaposlenim, a "ad hok" sredstva doznačavana su mi za pojedinačne programske sadržaje. Međutim, trudio sam se da što manje novca potrošim za plate a što više na programske aktivnosti. Primjera radi moja plata, koja je bila najveća, nikad nije izašla na 800 KM. Centar za kulturu počeo je sa radom 01. 01. 2008. godine. SNSD-ov načelnik Radomir Jovičić pozvao me je, u desetom mjesecu 2008. godine. Sabrao je sva sredstva koja su mi doznačena, i za plate i za projekte. Rekao mi da sam potrošio sve odobrene pare na godišnjem nivou, da sam loše rukovodio ustanovom i da mi ne da više ni jedne KM. Tako je i bilo: nisu mi doznačena sredstva za plate radnicima za oktobar novembar i decembar 2008. godine. Tek mi je prva tranša od nove vlasti prebačena u januaru. U nedostatku sredstava donio sam odluku da svi primamo minimalac od 300 KM. Kako radnica na održavanju higijene sa NK tako i ja kao magistarski kandidat. Svima jednako. A onda su me, u aprilu 2009. smijenili zato što sam "loše poslovao" i imao viška radnika u Centru. Niti jedne-jedine odborničke diskusije niti komentara o mom negativnom radu nije bilo; stranačka mašinerija samo je podigla ruke i smijenila me, jer je tako dogovoreno na međustranačkim usaglašavanjima. Opet sam bio žrtva politike.

To što sam smijenjen, nije to nikakav problem. Čak je degutantno kad se smijenjeni direktor buni protiv svoje smijene. I meni je to uvijek bilo gadno slušati. Nekako ljigavo zvuči. Ali ovdje se radi o tome da je nestranački ekspert, koji je posao radio dobro, misleći svojom glavom smijenjen, a na njegovo mjesto postavljen/a partijski poslušnik koji do podne glavu drži nagnutu na desnu stranu i prebaci je na lijevu tek kad mu to telefonom jave iz opštine; koji tri puta dnevno ide u opštinu da bi dobio vlastito mišljenje! Radi se o pojavi a ne o personama. Zbog toga sam "ušao u klinč" i sa ovim vlastima. I nemam namjeru ustuknuti. Kao što nisam ustuknuo ni 1992. godine neću ustuknuti ni sada. Pa sve kad bih znao da se cijena plaćala na isti način kao i tih godina.

Na konkurs za izbor novog direktora Centra za kulturu sam se, naravno, svjetla obraza " prijavio. Komisija za izbor i imenovanja, sastavljena od istaknutih članova SNSD-a i koalicionih partnera nije bila uopšte kompetentna da razgovara sa mnom o oblasti kulture. Tvrdim to svjestan svakog napisanog slova. Nisu znali da BiH i RS nemaju Zakon o kulturi, nisu znali da je donesena samo strategija za kulturu, nisu znali ko je njen autor, a čovjek je Rogatičanin!!! Moj razgovor sa njima trajao je više od 30 minuta. Znam to pouzdano jer je tonski sniman, a kaseta okretana u toku razgovora. Danas mi taj snimak neće da dostave. Naime, bio sam jedini kandidat koji je zadovoljavao sve uslove konkursa. Poništili su konkurs, promijenili statut Centra na način da su izbrisali stavku o tome da kandidat mora imati iskustvo u kulturi (! ? ) i na ponovljenom konkursu primili za direktora člana SNSD-a kome je najjača profesionalna referenca rad u privatnoj pilani. A statut su mijenjali usred konkursne procedure, što je flagrantno kršenje zakona.

Od tada traje moja borba sa njima, borba Davida sa Golijatom. Dva sudska postupka sam pokrenuo ali to je toliko kilavo i jadno da nemam riječi kojima bih izrazio sudsku neefikasnost. Moja zakonska i ljudska prava krše se svakog dana na najbezobzirniji i najbezobrazniji mogući način:

Opštinske službe odbijaju da mi dostave dokumente koje tražim, ignorišu se moji dopisi, radnicima Administrativne službe zabranjuju se svaki kontakti sa mojom malenkošću, ministarstva mi odgovaraju da nisu nadležna da ocijene dokumente u kojima mi je opština navela ministarstvo kao pravni lijek. U najkraćem, žrtva sam progona i strašne političke diskriminacije kakva nije provođena ni u vrijeme najrigidinijeg Brozovog "komunizma". O tome imam desetine stranica i mogu Vam ih, ako želite dostaviti, kao dokaz o istinitosti ovog o čemu pričam.
Idi na stranu - |listaj dalje|