fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

pomoc_rat - 25475 - 08.11.2010 : Specijalac Momčilo Republika Srpska - best (0)

RE: Pomoć ljudima u ratu


Čitajući tekst "pravoga Vogošćanina" o pomoći drugima prisjetih se mog događaja koji je dijametralno različit od njegovih događaja.

U toku akcije u Azićima, jedan pripadnik Armije predaje se mojim pripadnicima. Predaja nije nista specifično, ali predaja sa šubarom i grbom Nemanjića ipak predstavlja specifikum.

U toku predaje kaže da mene poznaje i da smo u dobrim odnosima, što nije ni slagao. Pripadnik moje jedinice me proziva na radio uređaj i prenosi mi ta zbivanja, i kako poznajem dotičnog kažem da ga pošalju meni. Kako se radilo o Hrvatu, samo sam mu rekao "što ne ideš svojima u Kiseljak i sa svojim narodom se boriš". Nije bilo nikakvog maltretiranja, spremio sam ga Ivici Rajiću u Kiseljak da se bori sa svojima.

Drugi dan je pobjegao za Sarajevo i mene proziva na službenom kanalu. U znak zahvalnosti psuje mi majku četničku i kaže da je "on je imao muda doći na Ilidžu a ja nemam muda doći u Sarajevo". Kaže i to da će on opet doći i polomiće mi ruke i noge, izvaditi oči i druge specijalitete nabraja.

Interesantno je da mu je moja majka mogla biti baba, a njegova majka kada je umrla, prije rata, sve sam dao od sebe da im pomognem oko sahrane čak sam i prevoz obezbijedio preko svojih poznanika taksista.

Nakon rata me je pozvao telefonom i moli da ne spustim slušalicu i izvinjava se kao morao je tako da govori, a ko ga je tjerao da bježi iz Kiseljaka.

Prije par godina sreo sam ga u Zagrebu i opet se izvinjava.

Eto, ima i takvih primjera! A o kriminalcima i siledžijskom ponašanju da ne pišem jer sam bio u prilici da mene zaustavljaju i na Vracama i kojekuda pa i "žuti mravi" su to pokušali iznad Šekovića ali i ja sam imao, uvijek, spremno oružje i tako branio svoj integritet.
Idi na stranu - |listaj dalje|