fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ekshumacije - 25215 - 11.10.2010 : Miner Vogosca Vogošća - best (0)

Šorak, Božur, Boro, Božo


Pozdrav svima,

drago mi je da se pokreće akcija za prenos pokojnog Šorka iz Vogošće i s obzirom da sam ga dobro poznavao i znao njegove boračke sposobnosti odmah prijavljujem učešće u financijskoj pomoći. Ali isto tako imam prijedlog da se istovremeno pokrene akcija da se pokojni Boro i Božur isto tako prenesu na našu teritoriju i da ih možemo bar tako obilaziti i cjelivati spomenike. U startu prijavljujem donaciju od 1000 dolara da se pomogne da ti junaci napokon nađu viječni mir na slobodnoj srpskoj zemlji.

Koliko mi je poznato i pokojni Božo Hart još uvijek leži u Vogošći i volio bih kad bi njegova supruga i sinovi pokrenuli sličnu akciju i sigurana sam da bi se uz mene našlo još ljudi koji su spremni da pomognu.

Apelujem na sve one koji su vani da se uključe u akciju jer par stotina dolara za prave osobe sigurno nije problem. Ja lično teško radim i teško zaradim svaki cent, ali kad se sijetim da uljupi gaze i pogane grobove naših junaka ima da produžim svaki radni dan za nekoliko radnih sati i obijezbijedim obećanu sumu.

Miner

Poštovani,

šta da kažem, sem da mi čitaš misli. Izgleda da ćemo ja i ti biti u stanju da finansiramo prenos jednog borca. Ti znaš da sam Božura lično poznavao i da sam mu zahvalan što sam danas živ. Moja lična želja je bila krenem od njega, ali mi se učinilo da je bar što se papirologije tiče, lakše prenijeti Dragana Šorka. Pored toga, obećao sam Gordani (Šorkovoj ženi) da ćemo nešto uraditi po tom pitanju.

U međuvremenu sam saznao da i Božurov brat, sa kojim sam u kontaktu, može da prikupi sve potrebne dozvole za prenos Božurovih posmrtnih ostataka u Sokolac. Zbog toga nam više nije potreban Nadin pristanak, koja izgleda sada živi u Doboju.

Pogrebnim uslugama se bavi i Ruža, koga vjerovatno znaš. On kaže da prenošenje jednog borca, sa popustom koji nam on može dati, košta oko 1000 evra. Isto toliko košta i postavljanje spomenika - bar je toliko koštalo prije tri godine.

U početku mi se cijena prenosa posmrtnih ostataka učinila pomalo visoka, ali on kaže da je to zbog toga što je za to potreban poseban limeni sanduk, kao i niz dozvola za prenos.

Republika Srpska daje 1500 maraka za prenos poginulih boraca. Međutim, u onim teškim vremenima nakon rata, većina porodica poginulih boraca je podigla i potrošila taj novac.

Kao što vidiš, po mojim prvim procjenama za prenos svakog borca nam treba oko 2000 evra. Koliko ćemo boraca biti u stanju da prenesemo iduće godine, zavisi isključivo od odziva, tj. broja onih koji su zainteresovani da učestvuju u ovoj akciji.

Što se akcije prenošenja Bore Radića tiče, nisam siguran da to možemo trenutno odraditi. Za to nam je potrebno da pronađemo Igora. A kada to uradimo, ne bi me začudilo da saznamo i to da je Boro već prenešen u Doboj.

Pozdrav prijatelju od

Željka Tomića
Idi na stranu - |listaj dalje|