fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

slavuj - 2513 - 26.10.2005 : Slavko Jovičić - Slavuj Istočno Sarajevo - best (0)

Vlast i tepih (1)


Skoro će evo dva mjeseca od kada sam, kao član delegacije Saveza logoraša RS, vratio se iz SAD. Javnost je, uglavnom, upoznata da smo u Americi boravili na poziv američkog Kongresa. Rezultati naših razgovora sa kongresmenima biće tek na jesen mnogo vidljiviji, jer naša mnogobrojnija delegacija ponovo će boraviti u Vašingtonu i nastaviti započetu saradnju sa američkim zvaničnicima. Po povratku iz višednevne posjete SAD, odmah na Beogradskom aerodromu novinari su me pitali – koji je najvažniji rezultat naše posjete američkom Kongresu? Sasvim ozbiljno sam odgovorio - da sam, čini mi se, uspio da na argumentovan i istinit način "izgladim petnaestogodišnje zahlađenje političkih odnosa" koji su trajali na relaciji Pale – Vašington! ?

Šalu na stranu, međutim prosto je neshvatljivo da se niko iz aktuelne vlasti u RS nije zainteresovao da nas pozove i da barem, onako uzgred, priupita šta smo mi to radili u Americi? Sa kime i o čemu smo to razgovarali? Koji su bili ciljevi i koji su ostvareni dometi naše posjete SAD? No, rekao bih, takav odnos vlasti RS ništa nije neuobičajeno! ? Uostalom, ta ista vlast – da bude još gore – nije ni znala da mi uopšte i putujemo u SAD?!

Zato mi cijela ova situacija dođe kao šlagvort za objašnjenje ponašanja sadašnjih vlastodržaca i njihov odnos spram "običnih smrtnika", odnosno spram onih koji ne "duvaju u njihova vlastodržačka jedra".

Prije izvjesnog vremena, strani novinari pitali su me da napravim poređenje predratnog stanja i komunističke vladavine sa sadašnjom situacijom u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj. Tada sam rekao, a i sada kažem da sam od polovine sedamdesetih godina prošlog vijeka bio direktni neprofitabilni hroničar funkcionisanja komunističkog, jednopartijskog sistema, pa sve dok taj sistem, najviše zbog zasluge svojih najistaknutijih kadrova, "sam sebi nije došao glave" i, dok napokon zbog zastarjele ideologije nije kao takav - propao. Dakle i komunisti, oni iz najvišeg vrha vlasti su krali i pljačkali široke narodne mase, oličene u "proleterskoj radničkoj klasi".
Idi na stranu - |listaj dalje|