fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

raspad_juge - 25040 - 19.09.2010 : Vuk Gradinski Republika Srpska - best (0)

Ko počinje?


Kao i druge Srbe koji potiču sa Nišićke visoravni, ni mene Emirovo pisanje ne ostavlja ravnodušnim.

Emirov otac i ja smo vjerovatno "tu negdje" generacija. U istim vremenima išli u školu, JNA, možda i drugovi bili. A onda je, po Emirovom, neko od nas dvojice za pušku uhvatio i sve je otišlo dovraga.

Naravno, to je viđenje jednog omladinca, koji sada proklinje sudbu jer najbolje godine traći u postratno vrijeme u jednoj propaloj državi bez perspektive. Za to su mu naravno krivi oni drugi, tj. mi, Srbi.

Da je pročitao "Na Drini ćupriju" ili "Travničku hroniku" ili bar "Pismo prijatelju" od našeg jedinog Nobelovca, mogao je shvatiti u čemu je osnovni problem na našim prostorima, koji je vjekovima nerješiv. Nažalost, omladina danas generalno jako malo čita a indokrinirana islamska mladež uz to i ignoriše pisce koji ne veličaju "njihovu stvar".

Od dolaska na Visoravan polovinom XIX vijeka do današnjeg vremena, svih šest pokolenja moje porodice bilo je prinuđeno da ratuje i to iz jednog jedinog razloga, da bi opstalo. Pri tome je uvijek na suprotnoj strani bilo stanovništvo koje govori isti jezik, znači isti narod, sa različitim načinom ispoljavanja vjere u jedinoga Boga(katoličanstvo, islaThis m).

Ova vjekovna netrpeljivost pogodovala je bjelosvjetskim zavojevačima kod ostvarivanja njihovih podlih ciljeva. Jer, po definiciji, rat je produžena ruka politike.

Cilj ovog "našeg" rata bio je da se razbije Jugoslavija čija je vojna industrija bila izuzetno konkurentna i orjentisana na bliskoistočno tržište, bogato naftom, pri tome raspoređena u svim republikama a naročito u BiH. Najlakši put za rasturanje bilo je iniciranje međunacionalnog sukoba, za što je najsvrsishodniji princip bio "popovi(hodže, franjevci)-topovi-lopovi".

Da nije bilo rata naša industrija bi prošla kao i ona u okruženju (Crna Gora, Rumunija, Budgarska i dr. ), gdje nije bilo rata a svejedno je propala, jer je to posljedica uspostavljanja novog svjetskog poretka. Zapad je proizvodnju bazirao na jeftinoj radnoj snazi koja se nalazi u Kini, Indiji i zemljama Indokine. Uzalud bi mi proizvodili televizore kada se kineski televizor može nabaviti za 100 KM, nov.

Delipare, a i drugi Srbi sa visoravni, ne prodaju zemlju u Crnoj Rijeci zato što se ne smiju na nju vratiti iz straha od odmazde. Prije dvije godine bio sam u Crnoj Rijeci i vidjeh stanje kao u većini srpskih sela u Republici Srpskoj. Preostalo stanovništvo čine starci i starice koji još nekako mrdaju. Sve ostalo je negdje odselilo, kao i Emirov otac. Nema ni krda po poljima, ni uzoranih polja. Ni zvona. Ostao je još samo ezan.

Uslovi za pristojan i miran život su negdje drugdje.
Idi na stranu - |listaj dalje|