fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zaboravljeni - 24966 - 10.09.2010 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Gali - heroj Republike Srpske


Tacno prije petnaest godina je na današnji dan, 10 septembra 1995. godine prestralo je da kuca plemenito srce Radenka Galinac - Galija, jednog od najvećih heroja 3. sarajevske brigade.

Galijeve uspjehe u ratnom vihoru zaustavila je NATO agresija sijući smrt sa neba. Nemilosrdno su bacali avio-bombe po nezaštićenom srpskom narodu. Jedna od tih avio-bombi je pogodila Galija 9. 9. 1995. godine, u subotu uveče, negdje oko 20:00 sati. Galijevo junačko srce nije moglo da izdrži teške tjelesne povrede. Zauvijek nas je napustio u nedelju u jutro oko 3:30. Njegovo herojsko tijelo nas je napustilo i otislo u raj a duša je ostala sa nama da nas podsjeća na njegova junaštva, veseli lik i stalni osmjeh na njegovom licu.

Galija je presrela i pogodila neprijateljska avio-bomba tačno kod spomenika našeg košarkaškog velikana Radivoja Koraća, dok je hrabro pokušavao da pronađe zaobilaznicu srušenog djela puta, kako bi se saobraćaj u Srpskom Sarajevu mogao odvijati neometano i bez zastoja.

Neustrašivog junaka kakav je bio Gali, nije mogao zaustaviti neprijateljska živa sila, zbog čega je NATO upotrebio zločinačko oružje da bi ga zaustavi.

Gali je na dan pogibije sa činom starijeg vodnika I klase obavljao dužnosti: komandir I voda (borbenog) i zamjenik komandira čete Vojne policije 3. sarajevske brigade.

Poginu je u 28-oj godini života i za sobom ostavio dvoje male dijece, sinove Nikolu koji je tada imao četiri godine, i Stefana sa dvije godine.

Deseti septembar će se u mom životu uvijek posebno obilježavati!

Gali, neka ti je vječna slava i veliko hvala za sve što si učinio za svoj narod!
Idi na stranu - |listaj dalje|