fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

boro_radic - 24962 - 10.09.2010 : Specijalac Momčilo Bn, RS - best (1)

Prislušni centar Ilijaš


Kako sam cijelo ljeto bio na "odmoru" ustvari pravio kuću, nisam bio u stanju da pratim pisanje na ovom forumu.

Evo sada čitam ovo Vaše pisanje o pogibiji Bore Radića i slažem se u mnogim detaljima osim jednog. Ne slažem se u vezi pisanja o centru za EI I PED u Ilijašu, i sumnjam u priču o tome presretnutom razgovoru.

Razlozi za sumnju su sledeci:

  1. Vi znate ko sam i sta sam bio u ratu po tome pitanju.
  2. Na Nišićkoj visoravni su se muslimani grupisali i pratili naša kretanja da bi napali. Žena koja je među nama poznatim imala nadimak "Vojvotkinja" pozvala je taj centar u Ilijašu i upozorila ih da će muslimani napasti, na što je dobila odgovor: "Od toga nema ništa jer mi imamo najbolji prišlusni centar".

Taj dan su mnogi Srbi izginuli na račun toga "najboljeg prislušnog centra" i ako je zvanični i stručni naziv centar za "Elektronsko izvidjanje i protiv-elektronska dejstva", skraćeno EI I PED.

Da ne skrenem sa teme ali moram dodati da se isto to desilo kada je jedan kapetan obaviješten da će muslimani napasti Šokin toranj i takvih primjera nadobudnih i iskompleksiranih stariješina imam i previše pa i kada se javi oficir sa Jahorine pijan ko "letva" i psuje majku što smo ga probudili.

Za neke priče o Bori kao kriminalcu ne znam niti sam ga poznavao ali se može reći da je Arkan bio kriminalac a ipak stao u odbranu svoga naroda i mnogi drugi, pa na kraju krajeva i Juka, Samir Kruško i mnogi drugi da ih ne nabrajam, takođe kriminalci ali stali u odbranu svoga naroda.

Takve ljude sam cijenio zbog njihove privrženosti svome narodu, ali šta reći o Lojanici, Šućuru i ostalim otpadnicima od srpskog naroda kao što i drugi narodi nazivaju svoje predstavnike u VRS ili HVO-u.

Pojedinci pomalo uveličavaju svoj "rad" a ima momaka koji su ovdje pisali čak i o meni, a ja sam već napisao da je to sve preuveličano. Trebalo je raditi svoj posao ili raditi ono što najbolje znaš u tim prilikama.Momčilo,

kao prvo, treba da znaš da sam taj izvještaj vidio u pisanoj formi, u rukama kapetana vojne bezbjednosti koji je isti donio na Pale. Inače, nekada smo bili dobri prijatelji dok mu slava nije udarila u glavu...

Kao drugo, ne govorim o prislušnom centru policije, već o prislušnom centru VRS. Nažalost, ovdje ti ne mogu reći tačno o kojem se to centru radi, ali mi je taj bezbednjak rekao "prislušni centar u Ilijašu". Sudeći po njegovom činu i funkciji danas vjerujem da se radi o nekakvom prislušnom centru pri Ilijaškoj brigadi.

Odaću ti jednu tajnu: preko trideset godina sam bio radio-amater, pa sam čak i prilikom služenja vojnog roka bio vezista. Zbog toga sada nagađam da se možda radi i o "Centru veze" tj. radio-amaterima pri Vojnom odsjeku opštine Ilijaš.

U zadnjih par godina sam se raspitivao u vezi sa ovim događajem. Međutim, nisam imao mnogo sreće! Do sada sam stupio u kontakt samo sa jednom osobom koja je radila u prislušnom centru, ali je ovaj (da zabuna bude veća) bio lociran u Semizovcu i u njemu je radilo samo četiri vojnika. Nažalost ni taj moj rođak nije mogao da potvrdi ovaj moj iskaz, i ubjeđen je da "Prislušni centar u Semizovcu sa tim nije imao ništa! "

Kao radio-amater izjavljujem i sledeće: prisluškivanje i nije baš neka umjetnost. Za to nije potrebna neka skupa tehnologija, poput one koju ste vi iz policije imali. Znam dosta slučajeva da su se čak i borci u rovovima bavili prisluškivanjem: bilo je potrebno imati motorolu, skenirati frekvenciju, locirati kanal neprijatelja, a onda ćutiš i slušaš. Problem je što su borci u rovovima imali višak nediscipline i manjak strpljivosti pa bi nakon desetak minuta uskakali na frekvenciju muslimanskih jedinica i neprijatelju psovali tursku majku.

Zbog ovakvih pojava učinak pojedinaca koji su se bavili ovim vrstom prisluškivanja uglavnom bio mali. Kao "profesionalca" u ovom poslu, mene je sve ovo boljelo, ali nisam ja mogao ispraviti sve "krive Drine".

Da sve ne bude crno, poznat mi je i primjer jednog oficira iz Lukavice koji je u toku dežurstava u kasarni, uvijek imao uključenu motorolu i prisluškivao razgovor neprijatelja. Mogu ti reći da je on u toku rata sakupio toliko informacija, dojavio i uzbunio toliko naših jedinica, da se danas može pohvaliti da je od sigurne smrti spasio više desetina srpskih boraca.

Zbog čega ti navodim ove, možeš pomisliti i pomalo nebitne, primjere? Postoji mnogo načina da se dođe do ovakve informacije. Možda je čak do ove informacije došao i neki pojedinac, ili grupa, a zatim bi komanda neke jedinice "upakovala" izvještaj višim organima da je nekakav "prislušni centar" došao do te informacije.

Drago mi je što si potegao ovo pitanje jer se na ovoj mojoj rečenici zasnivaju mnoge moje sumnje i pretpostavke. Zbog toga apelujem na sve one koji o ovom "detalju" nešto znaju da mi se jave. Tekst ne mora biti objavljen, ako vi niste za to.

U svakom slučaju, nisi me nimalo pokolebao da sam lično, svojim očima, dan nakon Borine pogibije vidio izvještaj nekakvog "prislušnog centra" koji je poslat i na Pale.

Srdačan pozdrav,

Željko Tomić
Idi na stranu - |listaj dalje|