fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilijas - 24838 - 25.08.2010 : El gazi Bih - best (0)

Iza srpskih linija


Ja sam slučajno zalutao na iljaško ratište u onome periodu kad je trebala da bude deblokada Sarajeva i imao sam zadatak da sa svojih 80 gazija krenem od Popovića ka Misoči i dalje.

Te noći sam ušao oko dva sata po ponoći sa svojih dvadesetak momaka vama za leđa, u takozvane Prapotne njive. Rekli su mi da se to mjesto drugačije ne može zauzeti. Ležali smo tako do pola pet ujutro u vašim uniformama u nekom potoku. Međutim, onda nam javiše da je Rasim Delić naredio da se mi povučemo jer nemamo odobrenje za napad. U bijesu govorim ljudima da se ne možemo vratiti na ono mjesto gdje smo ušli. Već je svitalo kada smo krenuli prema rijeci, gdje nailazimo na vašeg vojnika, pozdravljamo se sa njim a on nas upita:

 • "Zašto ste vi toliko naoružani, zar ovdje treba da bude neka akcija? "
 • "Da", odgovorih mu ja i dosjetih se da je u opštini Ilijaš predsjednik bio Ratko Adžić pa mu rekoh "Poslao nas Ratko da zauzmemo Popoviće! "
 • "Koliko će on naših sinova poslati u laku smrt! " - odgovori taj srpski vojnik, koji je očigledno bio iz tog kraja.

  Nakon toga, taj isti vojnik nas uputi na brdo iznad Popratne njive gdje je po njemu linija bila najtanja. Međutim, mi izbasasmo kontra u potok Hajdukovac, i tu naiđosmo na neki rov u potoku spremni da ga zauzmemo, kad izlazi naš vojnik koji je skontao da smo to mi i uputi nas preko Crvenoga brda za Popoviće.

  Bjesan do bola, odmah sam zatražio da se uspostavi veza sa Delićem i našom komandom ali niko ne odgovara. Nakon petnestak minuta kažu mi da je na vezi Alija. Govorim mu ja:

 • "Predsjedniče, zar ja treba da dođem iz Krajne i izgubim dvadeset najboljih ljudi? "

  On na to odgovori da mu je elgazi Rasim rekao da je ta akcija bila izdata i upućuje nas u Olovo, tj. Kruševo.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|