fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

nisici - 24554 - 07.06.2010 : Jovo Pejić NišIćI - best (3)

Filozof, Zvornik


To što si rođen na Nišićkoj visoravni a pogotovo to što si ("nažalost") na istoj i ratovao do kraja rata znači nedvosmisleno da smo nas dvojica stari znanci.

Doduše, ja nisam rođen na Visoravni nego, sticajem okolnosti, stotinjak metara od međeda, koji je doduše bio u kavezu. Ali, na Nišićima sam živio poprilično dugi niz godina a na visoravni i ratovao poslednjih cca 44 mjeseca, ne na žalost nego za opstanak.

Kažeš, tvoje viđenje rata se razlikuje od mojega koje sam u sažetku izložio na ovim stranama. Tvrdiš da nisam objektivan i nisam napisao istinu kako jeste i kako bi trebalo.

Pa, moj zemljače, bujrum, što bi rekle tvoje i moje komšije. Iznesi ti potanko sve kako je bilo, sve što si ti i kako si ti to preživio i vidio. Jer, ovako iznesena tvrdnja nema specifičnu težinu dok je ne potkrijepiš argumentima tipa: "Jovo je slagao to i to, bilo je ovako... "

Ako su već dobro upućen u okolnosti pada Mačka, za šta tvrdiš da je bila izdaja golema, onda bi trebalo da opišeš kako je bilo, ko je kome izdao, zbog čega, koliko je ko uzeo... Opet, jer iznesena tvrdnja ne pije vode bez argumentacije.

Znamo dobro obojica da pokojni Mlađo i kriminalci tipa ratni profiteri nisu imali ništa zajedničko. U tekstu o Mlađi ovi ološi se ne pominju nego negdje zasebno. Jer, u kontekstu istog vremena se pojavljuju i delaju a ja mislim da je sramotno baviti se kriminalom, koji je u stvari neposredna saradnja sa neprijateljom, dok drugi Srbi ginu od toga istog neprijatelja a da nije sramotno pomenuti ih. Jer, ta "srpska đubrad" (što bi rekao Pane) imaju svoja imena i prezimena.

Upravo i ti se dotičeš stereotipa koji je formiran o svima nama, da smo svi bili profiteri, neborci, jeli jagnjad dok su drugi "ikar" i slične umotvorine iz bliže i dalje okoline. Ja, opet, mislim da treba stvari prikazati kakve jesu, jer npr. ni svi na Buljetovini i Hadžićima nisu bili šverceri. A da je bilo, bilo je.

Još jednom bih te zamolio, kad već znaš, da napišeš ko je izdao Mačak u novembru 1994. godine jer i ja zbog toga umalo glavu izgubio nisam. A što sam napisao, napisao sam iz najčasnijih pobuda, vjerujući svojim očima i zapisanom u starom rokovniku.

P. S. Ovo filozof je vjerovatno nick a ne zvanje, jer, doduše, bilo je na Mačku "filozofa", kao i biznismena, tajnih agenata, čak i jedan pjesnik slomljenog srca, mirisnih polja i cvijetnog maja.
Idi na stranu - |listaj dalje|