fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

odlikovanja - 24222 - 30.03.2010 : Jovo Pejić NišIćI - best (1)

Odlikovanja i Nišićani


Uvidom u sopstvenu bukvicu podsjetih se da smo mi, uslovno rečeno Nišićani (borci i neborci sa Nišićke visoravni) u sastavu Ilijaške brigade bili u dva navrata i to od 04. 04. 1992. do 16. 11. 1992. i od 26. 9. 1993. do 20. 10. 1994. godine. Dakle, 615 dana od ukupno upisanih 1365 ili 45%.

U ovom prvom intervalu je i period "slavne" Nišićke brigade s' početka rata, koja nije nigdje upisana u knjige starostavne.

Za svo ovo vrijeme nikako ili veoma malo su nas htjela ta odlikovanja. Na spisku koji je objavio Velimir među živim dobitnicima odlikovanja Ilijaške brigade, po osnovu zasluga za narod, laureat je i jedan "naš". Jedan od ukupno 213 onih koji nisu posmrtno odlikovani.

Sam način dodjele ordenja i medalja odvijao se po proceduri tako da su komandanti bataljona nominovali a viša instanca odlučivala, vodeći računa o kvotama, zaslugama i geografskoj pripadnosti nominovanih.

"Kad se jede da sam kod kosaca, kad se kupi da sam kod ovaca", rekli bi stariji. Što se tiče dodjela odlikovanja, Nišićane je nekako uvijek dopadala kontra-opcija, tako da izgleda nisu bili prisutni ni u vrijeme dodjele odlikovanja u Prvoj i Drugoj romanijskoj brigadi.

U sjećanju ostaje Vidovdan 1995. godine, baš u vrijeme ofanzive neprijatelja i "Radovanovih vatrenih džepova". Tog dana na meniju ID čete bila je riža, a nedaleko odatle pukovnik Lizdek i tevabija nabacivali su loši holesterol iz romanijske jagnjetine.

Daleko od toga da bi, kao u Domanovićevoj Stradiji, svaki od nas trebao ordenje u kolicima goniti. Kad bi se sa spiska laureata izbacili neborci, jajare, lelemudi i profiteri a dodali stvarno zaslužni, opet bi brojno stanje bilo "tu negdje".

Pisati o nepravedno zaobiđenim zaslužnim živim borcima bilo bi kontraproduktivno po njih same jer MOS, AID ili kako se već zovu te službe, pomno proučavaju ove stranice. Primjera radi, moj jedini preživjeli komandant, kojeg su zaobišle sve nagrade (za razliku od svih bitaka), primoran je da se pentra po sokolačkim i drugim krovovima i čisti dimnjake da bi zaradio za život.

Miljkovićevo hipotetičko pitanje "Da li će sloboda umeti da peva k'o što su sužnji pevali o njoj" uvijek i iznova dobija iste odgovore.
Idi na stranu - |listaj dalje|